Tek akciğer ventilasyonu ile lobektomi yapılan hastalarda pulmoner oksidatif stres üzerine desfluran ve propofolün etkisi
The effects of propofol and desflurane on pulmonary oxidative stress in patients who underwent lobectomy with one lung ventilation
  1. Tez No: 175251
  2. Yazar: ŞABAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SACİDE DEMİRALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: iskemi-reperfüzyon hasarı, oksidatif stres, MDA, propöfol, desfluran 59, Ischemia-reperfusion injury, oxidative stres, MDA, propofol, desflurane 60
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Tek Akciğer Ventilasyonu İle Lobektomi Yapılan Hastalarda Pulmoner Oksidatif Stres Üzerine Desfluran Ve Propofolün Etkisi Bu çalışmada, tek akciğer ventilasyonu ile lobektomi yapılan hastalarda antioksidan özelliği iyi bilinen bir ajan olan propofolün hedef kontrollü infüzyonu ile inhalasyon anestezilerinden desfluranm genel anestezi için kullanımının oksidatif stres bakımından karşılaştırılması planlandı. Çalışmaya her iki grupta 15 olmak üzere toplam 30 akciğer kanserli TAV ile öpere edilecek hasta dahil edildi. Propöfol grubunda genel anestezi propfol ve remifentanilin hedef kontrollü infüzyon yöntemi ile sağlanırken desfluran grubunda anestezi idamesi desfluran ile sağlandı. Grupların intraoperatif hemodinamik verileri, ETCO2, periferik oksijen saturasyonları TAV, anestezi ve cerrahi süreleri kaydedildi. Bazal, TAVnun SO.dakikasında, reoksijenizasyonun 5. dakikasında ve postoperatif 6. saatte hastalardan kan örnekleri alınarak serumlarında oksidatif stresin bir göstergesi olan MDA düzeyleri çalışıldı. Gruplar arası demografik, hemodinamik veriler, ETCO2, periferik oksijen saturasyonları TAV, anestezi ve cerrahi süreleri açısından istatistiki bir farka rastlanmadı. Seçilen anestezik yöntemden bağımsız olarak serum MDA seviyelerinin bazale göre istatistiki olarak anlamlı şekilde arttığı, bazal MDA seviyeleri açısından fark olmayan bu iki grup arasında diğer zaman dilimlerinde propöfol grubunda MDA seviyelerinin istatistiki olarak anlamlı şekilde daha az olduğu bulundu. Uygulanan anestezi yönteminin TAVna bağlı oksidatif stres üzerine etkilerinin çalışıldığı literatürdeki ilk çalışma olan bu çalışmanın sonuçlarına göre, oksidatif streslerinin daha çok, antioksidan kapasitelerinin daha az olduğu bilinen akciğer kanserli hastalarda uygulanan anestezik yöntemle hastaların klinik durumlarını etkileyen oksidatif stresten daha az etkilenmelerinin sağlanabilir. TAV yapılacak hastalarda propöfol ile HKİ yöntemiyle total intravenöz anestezi etkili ve oksidatif stresi azaltabilmesi açısından inhalasyon anesteziklerine göre daha uygun bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects Of Propofol And Desflurane On Pulmonary Oxidative Stress In Patients Who Underwent Lobectomy With One Lung Ventilation In this study, we planned the compare the effects of propofol and desflurane on pulmonary oxidative stress in patients who underwent lobectomy with one lung ventilation. 30 patients with lung cancer who underwent lobectomy with one lung ventilation included to the study. General anesthesia in propofol group (n=15) maintained with target controlled infusion of propofol and remifentanil and in the other group desflurane (n=15) was used in maintenance of general anesthesia. Intraoperative hemodynamic data, ETC02 peripheral oxygen saturations, and one lung ventilation, anesthesia, surgery times were recorded. Blood samples were collected at the beginning, 30. minutes of OLV, 5. minutes of reoxygenation and in postoperative 6. hour. Serum MDA levels were studied as a marker of oxidative stress. There were no statistically significant differences between groups in demographic data, hemodynamic data, ETC02, periferic oxygen saturations, and one lung ventilation, anesthesia, surgery times. Serum MDA levels were found to be increasing during OLV independently to anesthetic method with a statistically significance compared to beginning levels in each group. The beginning levels of serum MDA was not statistically significant between groups but in all other measurement times MDA levels of propofol group were statistically significant lower than desflurane group. In conclusion, this was the first study evaluating the effects of anesthetic method on OLV induced oxidative stress. According to the results of this study it is possible to decrease the negative effects of OLV induced oxidative stress in lung cancer patients with the applied anesthetic method. Total intra venous anesthesia with propofol target controlled infusion is an effective method and should be preferred to inhalation agents because of the positive effects on oxidative stress in OLV.