Üçlü negatif meme kanserinde folat reseptör alfa ekspresyonu ile M2-benzeri tümör asosiye makrofaj ilişkisi
Association between folate receptor alpha expression and M2-like tumor-associated macrophages in triple-negative breast cancer
- Tez No: 1021583
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUÇE SÖYLEMEZ AKKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: CD163, folat reseptör alfa, stromal tümör infiltre lenfosit, tümör asosiye makrofaj, üçlü negatif meme karsinomu, CD163, folate receptor alpha, stromal tumor-infiltrating lymphocytes, triple-negative breast carcinoma, tumor-associated macrophages
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada üçlü negatif meme karsinomu tanılı olgularda tedavi öncesi tru-cut biyopsi materyali üzerinden folat reseptör alfa (FRα) ekspresyonu ile stromal CD163 pozitif makrofaj yoğunluğu arasındaki ilişki değerlendirildi. İkincil analizlerde FRα ekspresyonu, CD163 pozitif makrofaj yoğunluğu ve stromal tümör infiltre lenfosit (sTILs) düzeyinin patolojik tedavi yanıtı, nüks/metastaz, genel sağkalım ve olaysız sağkalım ile ilişkisi incelendi. Retrospektif, tek merkezli ve gözlemsel tasarımdaki çalışmaya 2016-2026 yılları arasında üçlü negatif meme karsinomu tanısı alan ve değerlendirilebilir tedavi öncesi tru-cut biyopsi materyali bulunan 42 kadın olgu dahil edildi. FRα ekspresyonu immünohistokimyasal olarak H-score sistemiyle değerlendirildi. CD163 pozitif makrofaj yoğunluğu, invaziv tümörle ilişkili stromada seçilen üç hotspot alanındaki sayımların ortalamasıyla kaydedildi. sTILs, hematoksilen-eozin boyalı kesitlerde invaziv tümör stromasında lenfosit ve plazma hücrelerinin kapladığı alan yüzdesi olarak değerlendirildi. Olguların medyan tanı yaşı 56,5 yıldı. FRα H-score medyanı 0,0 idi ve 15 olgu FRα pozitifti. CD163 pozitif makrofaj yoğunluğu medyanı 40,2, sTILs medyanı %20,0 olarak bulundu. FRα H-score ile CD163 pozitif makrofaj yoğunluğu arasında anlamlı korelasyon bulunmadı (rho=0,036; p=0,821). FRα H-score ile sTILs yüzdesi arasında da anlamlı ilişki yoktu (rho=-0,040; p=0,799). CD163 pozitif makrofaj yoğunluğu ile sTILs yüzdesi arasında düşük düzeyde pozitif korelasyon bulundu (rho=0,326; p=0,035). FRα, CD163 ve sTILs değişkenleri ile patolojik tam yanıt, rezidüel kanser yükü (RCB)-0/I iyi patolojik yanıt, nüks/metastaz, genel sağkalım veya olaysız sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Bu kohortta FRα ekspresyonu ile stromal CD163 pozitif makrofaj yoğunluğu arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. CD163 pozitif makrofaj yoğunluğu ile sTILs yüzdesi arasında gözlenen zayıf düzeydeki pozitif korelasyon, sekonder analiz kapsamında elde edilmiş olup hipotez oluşturucu nitelikte değerlendirilmiştir. Örneklem büyüklüğü ve olay sayısının sınırlı olması nedeniyle klinik sonlanımlara ilişkin bulgular ön değerlendirme niteliğinde kabul edilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study evaluated the relationship between folate receptor alpha (FRα) expression and stromal CD163-positive macrophage density in pretreatment core needle biopsy specimens from patients with triple-negative breast carcinoma. Secondary analyses examined the associations of FRα expression, CD163-positive macrophage density, and stromal tumor-infiltrating lymphocytes (sTILs) with pathological treatment response, recurrence/metastasis, overall survival, and event-free survival. This retrospective, single-center observational study included 42 female patients diagnosed with triple-negative breast carcinoma between 2016 and 2026 who had evaluable pretreatment core needle biopsy material. FRα expression was assessed immunohistochemically using the H-score system. Stromal CD163-positive macrophage density was recorded as the mean count across three hotspot fields in stroma associated with invasive tumor. sTILs were evaluated on hematoxylin-eosin-stained sections as the percentage of invasive tumor stromal area occupied by lymphocytes and plasma cells. The median age at diagnosis was 56.5 years. The median FRα H-score was 0.0, and 15 tumors were FRα-positive. The median CD163-positive macrophage density was 40.2, and the median sTILs level was 20.0%. FRα H-score was not significantly correlated with CD163-positive macrophage density (rho=0.036; p=0.821). No significant association was found between FRα H-score and sTILs percentage (rho=-0.040; p=0.799). CD163-positive macrophage density showed a low-level positive correlation with sTILs percentage (rho=0.326; p=0.035). No statistically significant association was found between FRα, CD163, or sTILs variables and pathological complete response, residual cancer burden (RCB)-0/I favorable pathological response, recurrence/metastasis, overall survival, or event-free survival. In this cohort, FRα expression did not parallel stromal CD163-positive macrophage density. The low-level positive association between CD163-positive macrophage density and sTILs was interpreted as a secondary, hypothesis-generating finding. Because of the limited sample size and event counts, clinical outcome analyses should be considered exploratory.