Ultraviyole filtresi olarak kozmetik ürünlerde yaygın kullanılan oksibenzon ve ana metaboliti BP-1'in BEAS-2B hücreleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of oxybenzone, widely used as an ultraviolet filter in cosmetic products, and its major metabolite BP-1 on BEAS-2B cells
  1. Tez No: 1021593
  2. Yazar: ŞULE ZENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
  6. Anahtar Kelimeler: Comet tekniği, Oksidatif stres, Sitotoksisite, Comet assay, Oxidative stress, Cytotoxicity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Bilim Dalı
Özet
Oksibenzon (Benzofenon-3, BP-3), güneş kremleri ve çeşitli kişisel bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılan organik bir UV filtresidir. Bu çalışmada, BP-3 ve başlıca metaboliti olan benzofenon-1'in (BP-1) insan bronşiyal epitel hücre hattı BEAS-2B üzerindeki potansiyel toksik etkileri araştırılmıştır. Hücre canlılığı MTT ve nötral kırmızı alımı yöntemleriyle değerlendirilmiş; reaktif oksijen türleri (ROT) düzeyleri DCFH-DA yöntemi ile belirlenmiş ve DNA hasarı Comet yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, her iki bileşiğin de hücre canlılığını doz ve zaman bağımlı olarak azalttığını göstermiştir. BP-1'in BP-3'e kıyasla daha belirgin sitotoksik etki ve ROT artışı oluşturduğu belirlenmiştir. Comet yöntemi sonuçlarında BP-1 gruplarında daha yüksek DNA hasarı eğilimi gözlenmiş, ancak kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı DNA hasarı saptanmamıştır. Sonuç olarak, BP-1'in hücresel toksisite açısından BP-3'e kıyasla daha yüksek biyolojik reaktiviteye sahip olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Oxybenzone (Benzophenone-3, BP-3) is an organic UV filter widely used in sunscreens and various personal care products. In this study, the potential toxic effects of BP-3 and its major metabolite benzophenone-1 (BP-1) were investigated in the human bronchial epithelial cell line BEAS-2B. Cell viability was evaluated using MTT and Neutral Red Uptake assays, while reactive oxygen species (ROS) levels were determined by the DCFH-DA method and DNA damage was analyzed using the Comet assay. The findings demonstrated that both compounds decreased cell viability in a dose- and time-dependent manner. BP-1 caused more pronounced cytotoxic effects and ROS generation compared to BP-3. Comet assay results showed a higher tendency for DNA damage in BP-1-treated groups; however, no statistically significant DNA damage was detected compared to the control group. In conclusion, BP-1 was shown to potentially possess higher biological reactivity than BP-3 in terms of cellular toxicity.