Afşar Timuçin'in yaşam felsefesi
Afşar Ti̇muçi̇n's philosophy of life
- Tez No: 1021609
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK BİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ahlak felsefesi, Aydınlanma felsefesi, Modern felsefe, Pratik felsefe, Sanat felsefesi, Türk felsefesi, Türk-İslam felsefesi, Yaşama felsefesi, Çağdaş felsefe, İnsan felsefesi, Moral philosophy, Enlightenment philosophy, Modern philosophy, Practical philosophy, Art philosophy, Turkish philosophy, Turkish-Islamic philosophy, Philosophy of life, Human philosophy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk-İslam Felsefesi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Afşar Timuçin'in yaşam felsefesini, insan anlayışını ve bu anlayışın şiir, sanat ve estetik alanlarındaki yansımalarını bütüncül bir yaklaşımla incelemeyi amaçlamaktadır. Türk düşüncesinde yaşam felsefesinin sınırlı biçimde ele alınmış olması, bu çalışmanın temel çıkış noktalarından birini oluşturmaktadır. Bu bağlamda Timuçin'in felsefesi, insanı ve yaşamı merkeze alan özgün bir düşünce hattı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Afşar Timuçin'in yaşamı, düşünsel gelişimi ve Türk düşüncesindeki yeri modernleşme bağlamında ele alınmıştır. İkinci bölümde Timuçin'in yaşam felsefesi ve insan felsefesi, bilinç, özgürlük ve sorumluluk kavramları çerçevesinde incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Timuçin'in şiirleri merkez alınarak insan görüşü, mutluluk anlayışı, sanat–edebiyat–felsefe ilişkisi ile varoluş, zaman ve ölüm temaları felsefi bir perspektifle çözümlenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış; metin çözümlemesi ve kavramsal analiz tekniklerinden yararlanılmıştır. Timuçin'in şiirleri, yalnızca edebi metinler olarak değil, yaşam felsefesinin estetik düzlemde somutlaştığı düşünsel alanlar olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, Afşar Timuçin'in yaşam felsefesinin insanı edilgenlikten uzaklaştıran, bilinçli, etik ve estetik temelli bir yaşam anlayışı sunduğunu göstermektedir. Sonuç olarak bu çalışma, Afşar Timuçin'in felsefesinin ve şiirlerinin çağdaş Türk düşüncesinde yaşamı doğrudan konu edinen özgün ve bütünlüklü bir perspektif sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the philosophy of life developed by Afşar Timuçin, his conception of human existence, and the reflections of this conception in poetry, art, and aesthetics from a holistic perspective. One of the main motivations of the study is the limited treatment of the philosophy of life within Turkish philosophical thought. In this context, Timuçin's philosophy is evaluated as an original intellectual framework that places human life at the center of philosophical inquiry. The first chapter focuses on Afşar Timuçin's life, intellectual development, and position within Turkish thought, particularly in relation to the process of modernization. The second chapter analyzes his philosophy of life and philosophy of the human being through the concepts of consciousness, freedom, and responsibility. The third chapter offers a philosophical analysis of his poems, addressing themes such as the conception of the human being, happiness, the relationship between art, literature, and philosophy, as well as existence, time, and death. The study employs a qualitative research methodology, using textual analysis and conceptual interpretation as primary methods. Timuçin's poems are not treated merely as literary works but as aesthetic expressions of his philosophy of life. The findings demonstrate that Timuçin's philosophy presents a conscious, ethical, and aesthetic approach to human life, encouraging individuals to engage with life responsibly rather than passively. In conclusion, this study reveals that Afşar Timuçin's philosophical and poetic works offer an original and comprehensive perspective on life within contemporary Turkish thought.