Distribütörlük sözleşmelerinin etik boyutunun tedarik zinciri sürdürülebilirliğine etkileri: Vekâlet teorisi bağlamında bir araştırma
The effects of the ethical dimensions of distributorship agreements on supply chain sustainability: A research in the context of agency theory
  1. Tez No: 1021610
  2. Yazar: MURAT ATILGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bayilik sözleşmesi, Etik ticaret, Güven, Sürdürülebilirlik, Vekalet teorisi, İlişkisel sermaye, Dealership agreement, Ethical trading, Confidence, Sustainability, Agency theory, Relational capital
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, distribütörlük sözleşmelerinin etik boyutunun tedarik zinciri sürdürülebilirliği üzerindeki etkileri vekâlet teorisi çerçevesinde incelenmiştir. Araştırmada etik uygulamalar, güven ve sürdürülebilirlik sonuçları arasındaki ilişkiler Yapısal Eşitlik Modellemesi (SEM/PLSSEM) yaklaşımıyla analiz edilmiştir. Çalışmada Türkiye'de faaliyet gösteren üretici, distribütör, bayi ve satış noktalarından elde edilen 148 geçerli gözlem kullanılmıştır. Bulgular, etik uygulamaların taraflar arasındaki güveni güçlü ve anlamlı biçimde artırdığını göstermektedir. Güvenin ise çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik sonuçları üzerinde olumlu etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Ayrıca güvenin, etik uygulamalar ile sürdürülebilirlik sonuçları arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü üstlendiği tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları, sürdürülebilir tedarik zinciri performansının yalnızca teknik süreçlerle değil; etik yönetişim, şeffaflık ve güven temelli ilişkisel mekanizmalarla birlikte güçlendiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the effects of the ethical dimension of distributorship agreements on supply chain sustainability within the framework of agency theory. The relationships among ethical practices, trust, and sustainability outcomes were analyzed through the Structural Equation Modeling (SEM/PLS-SEM) approach. The study utilized 148 valid observations obtained from manufacturers, distributors, dealers, and sales points operating in Türkiye. The findings indicate that ethical practices significantly and positively strengthen trust between the parties. Trust was also found to have positive effects on environmental, social, and economic sustainability outcomes. In addition, trust was determined to play a partial mediating role in the relationship between ethical practices and sustainability outcomes. The results demonstrate that sustainable supply chain performance is strengthened not only through technical processes but also through ethical governance, transparency, and trust-based relational mechanisms.