IgA nefropatisi patogenezinin SLC7A11 yolağı ile araştırılması
Evaluation of the role of SLC7A11 pathway in the pathogenesis of IgA nephropathy
  1. Tez No: 1021612
  2. Yazar: ARZU DEMİR İSPİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVILCIM EREN ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: IgAN, ferroptozis, SLC7A11, miR-30a-5p, miR-214-3p, miR-378a-5p, proteinüri, Immunoglobulin A nephropathy, ferroptosis, SLC7A11, miR-30a-5p, miR-214-3p, miR-378a-5p, proteinuria
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: IgA nefropatisi (IgAN), klinik seyri asemptomatik hematüriden son dönem böbrek yetmezliğine kadar değişebilen en sık görülen primer glomerülonefritlerden biridir. Ferroptozis; demir bağımlı lipid peroksidasyonu ile karakterize düzenlenmiş bir hücre ölümü biçimidir. Sistem Xc⁻'nin temel bileşenlerinden olan SLC7A11, glutatyon sentezi ve ferroptozise karşı hücresel savunmada önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada IgAN olgularında SLC7A11/ferroptozis yolağıyla ilişkili olabileceği düşünülen hsa-miR-30a-5p, hsa-miR-214-3p ve hsa-miR-378a-5p ekspresyonlarının araştırılması ve bu miRNA'ların klinik, laboratuvar ve histopatolojik bulgularla ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇÜTF) Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2018-2024 yılları arasında IgAN tanısı alan 67 erişkin hastanın böbrek biyopsileri yeniden değerlendirildi. Dahil edilme kriterlerini karşılayan 49 IgAN olgusu ve bir sağlıklı böbrek dokusu çalışmaya alındı. Olgular Oxford MEST-C sınıflamasına göre değerlendirildi. Tanı anı, 6. ay ve 12. aya ait eGFR, proteinüri ve serum albümini ile kreatinin, demir metabolizması ve inflamasyon parametreleri kaydedildi. Hsa-miR-30a-5p, hsa-miR-214-3p ve hsa-miR-378a-5p ekspresyonları real-time PCR yöntemiyle incelendi. U6 snRNA referans gen olarak kullanıldı ve göreceli ekspresyon düzeyleri 2^-ΔΔCt yöntemiyle hesaplandı. Bulgular: Olguların 30'u (%61) erkek, 19'u (%39) kadın olup yaş ortalaması 37,43±11,24 yıl idi. Tanı anında olguların %46,94'ünde eGFR <60 mL/dk/1,73 m² bulundu. Tanı, 6. ay ve 12. ay ölçümlerinde eGFR, serum albümini ve proteinüri düzeylerinde anlamlı değişim saptandı (Sırasıyla p=0,007, p=0,007 ve p=0,004). Proteinüri ortalaması tanı anındaki 2981,20±2073,90 mg/gün değerinden 12. ayda 1845,45±2400,63 mg/gün'e geriledi. Kontrol dokusuna göre medyan ekspresyon artışı miR-30a-5p için 439,59 kat, miR-214-3p için 86,82 kat ve miR-378a-5p için 729,11 kat olarak bulundu. Tanı anındaki serum albümini ile miR-214-3p ve miR-378a-5p arasında negatif korelasyon saptandı (sırasıyla r=-0,308; p=0,033 ve r=-0,335; p=0,020). MiR-30a-5p ile 6. ve 12. ay proteinürisi arasında pozitif korelasyon bulundu (sırasıyla r=0,385; p=0,027 ve r=0,518; p=0,003). MiR-378a-5p ile 12. ay proteinürisi arasında da pozitif korelasyon saptandı (r=0,456; p=0,011). İncelenen miRNA'lar ile eGFR ve demir metabolizması parametreleri arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sedimentasyon ile miR-30a-5p arasında negatif korelasyon saptandı (r=-0,334; p=0,037). Histopatolojik değerlendirmede miR-214-3p ekspresyonu MEST-C skoru M1 grubunda anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,012). Sonuç: IgAN olgularında miR-30a-5p, miR-214-3p ve miR-378a-5p ekspresyonlarında kontrol dokusuna göre artış saptandı. MiR-30a-5p ve miR-378a-5p'nin takip dönemindeki proteinüriyle, miR-214-3p ve miR-378a-5p'nin düşük serum albüminiyle, miR-214-3p'nin ise mezangial hiperselülariteyle ilişkili olduğu görüldü. Bulgular, bu miRNA'ların IgAN'de glomerüler hasar, proteinüri ve ferroptozisle ilişkili moleküler süreçlerde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, SLC7A11 ve diğer ferroptozis belirteçlerinin doğrudan değerlendirilmemiş olması nedeniyle sonuçların daha geniş kontrol gruplarını içeren moleküler ve fonksiyonel çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Immunoglobulin A nephropathy (IgAN) is one of the most common primary glomerulonephritis, with a clinical course ranging from asymptomatic hematuria to end-stage kidney disease. Ferroptosis is a regulated form of cell death characterized by iron-dependent lipid peroxidation. SLC7A11, a key component of system Xc⁻, plays an important role in maintaining glutathione synthesis and protecting cells against ferroptosis. This study aimed to evaluate the expression levels of hsa-miR-30a-5p, hsa-miR-214-3p, and hsa-miR-378a-5p in IgAN, for the potential role in the SLC7A11/ferroptosis pathway. Materials and Methods: Totally 67 adult IgAN patients which were diagnosed between 2008 to 2024 at the Department of Pathology of Cukurova University, were enrolled into this study. Forty-nine IgAN cases that met the inclusion criteria and one healthy renal tissue sample were included in the study. The cases were evaluated according to the demographic data, laboratory findings as well as histopathological Oxford MEST-C classification. The expression levels of hsa-miR-30a-5p, hsa-miR-214-3p, and hsa-miR-378a-5p were analyzed using real-time polymerase chain reaction. U6 snRNA was used as the reference gene, and relative expression levels were calculated using the 2⁻ΔΔCt method. Results: Thirty patients (61.2%) were male and 19 (38.8%) were female, with a mean age of 37.43±11.24 years. At diagnosis, 46.94% of the patients had an eGFR <60 mL/min/1.73 m². Significant changes were observed in eGFR, serum albumin, and proteinuria levels across the measurements obtained at diagnosis and at 6 and 12 months (p=0.007, p=0.007, and p=0.004, respectively). Mean proteinuria decreased from 2981.20±2073.90 mg/day at diagnosis to 1845.45±2400.63 mg/day at 12 months. Compared with the single control tissue sample, the median relative expression levels were increased 439.59-fold for miR-30a-5p, 86.82-fold for miR-214-3p, and 729.11-fold for miR-378a-5p. Serum albumin levels at diagnosis were negatively correlated with miR-214-3p and miR-378a-5p expression levels (r=-0.308, p=0.033 and r=-0.335, p=0.020, respectively). MiR-30a-5p expression was positively correlated with proteinuria at 6 and 12 months (r=0.385, p=0.027 and r=0.518, p=0.003, respectively). MiR-378a-5p expression was also positively correlated with proteinuria at 12 months (r=0.456, p=0.011). No significant associations were found between the investigated miRNAs and eGFR or iron metabolism parameters. Erythrocyte sedimentation rate was negatively correlated with miR-30a-5p expression (r=-0.334, p=0.037). Histopathological evaluation showed that miR-214-3p expression was significantly higher in the M1 group than in the M0 group (p=0.012). Conclusion: The expression levels of miR-30a-5p, miR-214-3p, and miR-378a-5p were increased in IgAN cases compared with the control tissue. MiR-30a-5p and miR-378a-5p expression levels were associated with proteinuria during follow-up; miR-214-3p and miR-378a-5p expression levels were associated with lower serum albumin levels; and miR-214-3p expression was associated with mesangial hypercellularity. These findings suggest that these miRNAs may be involved in molecular processes associated with glomerular injury and proteinuria in IgAN and that their potential relationship with ferroptosis warrants further investigation. Although SLC7A11 and other ferroptosis-related markers were not directly evaluated, these findings should be analysed in cohorts.