İmmünglobulin A nefropatisinin klinik ve patolojik özelliklerinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective evaluation of the clinical and pathological characteristics of immunoglobulin A nephropathy
- Tez No: 316670
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: IgA nefropatisi, glomerülonefrit, proteinüri, IgA nephropathy, glomerulonephritis, proteinuria
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETGİRİŞ: IgA nefropatisi dünya üzerinde en sık görülen primer glomerülonefrittir ve son dönem böbrek hastalığının ana sebebini oluşturur. Buna rağmen halen geniş ölçüde kabul görmüş klinik ve patolojik sınıflandırma mevcut değildir. Ayrıca IgA nefropatisinde tedavi yaklaşımı da net değildir. Biz de bu çalışmada kliniğimizde tanı almış olgular üzerinden hastalığın klinik ve patolojik özelliklerini değerlendirmeye çalıştık.GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 18-66 yaş aralığında primer IgA nefropatisi tanısı almış 54 hasta dahil edildi. Hastaların tanı ve takiplerindeki klinik verileri dosyaları taranarak retrospektif olarak incelendi. Ayrıca biyopsi örnekleri çeşitli patolojik kriterlere göre yeniden değerlendirildi. Elde edilen verilerle hastalığın klinik ve patolojik özellikleri arasındaki ilişkiler incelendi.BULGULAR: Olguların tanı dönemindeki proteinüri, hematüri, serum albumin değerindeki düşüklük, ürik asit yüksekliği ve klirens kaybının kötü prognozla ilişkili olduğu görüldü. Ayrıca hipertansiyon varlığı ile takipte kan basıncı kontrolünün olmaması da progresif hastalık için bir gösterge olarak belirlendi. Patolojik veriler değerlendirildiğinde IgA nefropatisindeki kötü gidişle uyumlu olan bulguların kronik böbrek hastalığının ortak göstergeleri olarak kabul edilen özellikler olduğu görüldü.SONUÇ VE ÖNERİLER: Çalışmamızda prognozu etkileyen klinik faktörler tanımlandı. Ayrıca çeşitli patolojik özellikler değerlendirilerek prognozda etkili olan bulgular belirlendi. Toplum için yapılacak tarama programları hastalık tanısını kolaylaştıracak ve erken dönem tedavi ile prognozu olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca geniş çaplı, uzun süreli çalışmalarla patogenezin aydınlatılması ve tedavi algoritmaları oluşturulması gerekliliği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINTRODUCTION: IgA nephropathy is the most common primary glomerulonephritis seen in the World and main cause for end stage renal disease. However still there is no widely accepted clinical and pathological clasification. In addition, the approach to treatment of IgA nephropathy is not clear. In our study, we tried to evaluate the clinical and pathological features of the disease over the cases diagnosed at our clinic.METHOD: 54 patients diagnosed as primary IgA nephropathy aged between 18-66 have included the study. The patients? diagnose and follow-up data were obtained retrospectively. Also biopsy materials were re-evaluated according to various pathological criteria. Relations between clinical and pathological features of the obtained data were analyzed.RESULTS: Existing of proteinuria, hematuria, lower value of serum albumin, high uric acid and loss of clearance at the diagnose were seen associated with poor prognose. Also the presence of hypertension and the absence of follow-up blood pressure control was determined as an indicator for progressive disease. With the evaluation of pathological data, the findings associated with poor prognose for IgA nephropathy were seen same as cronic kidney disease?s general indicators.CONCLUSİON: In our study, clinical factors affecting prognosis were identified. In addition, with the evaluation of various pathological features, factors, influencing prognose, were detected. Screening programs for the community would facilitate the diagnosis of disease and early treatment would positively affect the prognosis. Also to illuminate prognose and create treatment algorithms, large, long term studies are seen necessary.