Sıçanlarda komplet Freund's adjuvantı ile indüklenen meibomian bez disfonksiyonu sonrası tarsal konjonktivaya uygulanan mezenkimal kök hücre kaynaklı eksozom etkisi
Therapeutic effects of mesenchymal stem cell-derived exosomes applied to the tarsal conjunctiva in a rat model of complete Freund's adjuvant-induced meibomian gland dysfunction
- Tez No: 1021650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP YURTTAŞER OCAK, DR. ASLI KIRMACI KABAKCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Meibomian bez disfonksiyonu, mezenkimal kök hücre kaynaklı eksozom, hayvan modeli, komplet Freund's adjuvant, Meibomian gland dysfunction, mesenchymal stem cell-derived exosomes, animal model, Complete Freund's Adjuvant
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, komplet Freund's adjuvantı ile indüklenen sıçan meibomian bez disfonksiyonu modelinde tarsal konjonktivaya uygulanan mezenkimal kök hücre kaynaklı eksozomların oküler yüzey, gözyaşı filmi stabilitesi, inflamasyon ve histopatolojik değişiklikler üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve dirençli meibomian bez disfonksiyonu olgularında eksozom tedavisinin potansiyel bir tedavi seçeneği olarak etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu kontrollü deneysel çalışmada, 16 adet erişkin dişi Wistar albino sıçanda komplet Freund's adjuvanı kullanılarak deneysel meibomian bez disfonksiyonu modeli(MBD) oluşturuldu. MBD gelişimi klinik olarak doğrulandıktan sonra, her bir sıçanın sağ gözüne üst ve alt tarsal konjonktivaya eşit dağılımla toplam 60 μL hacimde 200 × 106 partikül içeren mezenkimal kök hücre kaynaklı eksozom tek doz olarak uygulanırken, sol gözü kontrol grubu olarak değerlendirilmiş ve eş hacimde serum fizyolojik enjeksiyonu yapılmıştır. Klinik değerlendirmeler tedavi sonrası haftalık olarak gerçekleştirilmiş; Schirmer testi, gözyaşı kırılma zamanı, telenjiektazi derecelendirmesi ve fluorescein boyanma skorları değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda elde edilen kapak dokuları histopatolojik incelemeye alınarak meibomian bez yapıları, inflamasyon ve doku değişiklikleri açısından karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Başlangıçta Schirmer, TBUT ve fluorescein boyanma skorları açısından MKH-Eks uygulanan ve kontrol gözleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05); bu durum, grupların başlangıç düzeylerinde homojen olduğunu göstermektedir. Telenjiektazi skorlarının sağ ve sol karşılaştırmaları incelendiğinde; bazal ölçümlerde sağ medyan değerinin genel değere göre daha yüksek olduğu ve farkın anlamlı olduğu belirlenmiştir (p:0,04). Schirmer testi değerleri tedavi edilen gözde zamanla anlamlı artmıştır (p<0,01). Kontrol gözünde ise zaman içi anlamlı değişiklik izlenmemiştir(p>0,05). Zaman içinde kontrol gözünde telenjiektazi skorları belirgin artış göstermiştir (p<0,01). TBUT sonuçlarında her iki grupta da zaman içinde anlamlı farklılık saptanmış (MKH-Eks göz p<0,01; kontrol göz p<0,01). Tedavi grubunda ikinci hafta ölçümlerinin bazal, birinci ve üçüncü hafta ölçümlerinden; dördüncü hafta ölçümlerinin ise birinci ve üçüncü hafta ölçümlerinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kontrol grubunda ikili karşılaştırmalar sonucunda bazal ölçümlerin birinci, üçüncü ve dördüncü hafta ölçümlerinden daha yüksek olduğu saptanmıştır.2. ve 4. haftalarda MKH-Eks grubunun TBUT değerleri kontrole göre daha yüksek bulunmuştur (sırasıyla p<0,001 ve p<0,01). Fluorescein boyanma skorlarında başlangıç ile 1. ve 2. hafta karşılaştırmalarında grup farkı yokken (p>0,05), 3. ve 4. haftalarda kontrol grubu değerleri anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (her iki hafta için p<0,001). Histopatolojik incelemede kontrol grubunda belirgin MB hasarı ve nötrofil infiltrasyonu gözlenirken, MKH-Eks uygulanan göz kapağı dokularında glandüler yapılar büyük ölçüde korunmuştur. Sonuçlar: MBD modelinde intratarsal eksozom uygulaması gözyaşı filmi stabilitesini artırmış (TBUT artışı, fluorescein boyanma azalması) ve korneal hasarı azaltarak meibom bezini korumuştur. ST değerlerinde gruplar arası fark olmamasına rağmen, tedavi gözünde zamanla görülen artış, eksozomların gözyaşı salgısı artışına olumlu etki edebileceğini düşündürmektedir. Telenjiektazi progresyonunun sınırlanması, eksozomların inflamatuar süreci modüle ettiğine işaret eder. Histopatolojik olarak eksozom uygulanan dokularda normal meibom bezi yapıları daha fazla bulunmuştur. Bu bulgular, intratarsal MKH-Eks uygulamasının deneysel MBD'de inflamasyonu baskılayan, oküler yüzey bütünlüğünü destekleyen ve bez yapısını koruyan yenilikçi bir tedavi stratejisi olabileceğini düşündürmektedir. Ancak optimal doz ve uygulama rejiminin belirlenmesi ile etkinliğin klinik doğrulanması için ek araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to evaluate the effects of mesenchymal stem cell-derived exosomes applied to the tarsal conjunctiva on ocular surface findings, tear film stability, inflammation, and histopathological changes in a rat model of Complete Freund's Adjuvant-induced meibomian gland dysfunction, and to investigate the potential therapeutic efficacy of exosome therapy in refractory meibomian gland dysfunction. Material and Methods: In this controlled experimental study, an experimental model of meibomian gland dysfunction was established in 16 adult female Wistar albino rats using Complete Freund's Adjuvant. Following clinical confirmation of MBD development, a single dose of mesenchymal stem cell-derived exosomes containing 200 × 106 particles in a total volume of 60 μL was equally administered to the upper and lower tarsal conjunctiva of the right eye of each rat, while the left eye served as the control group and received an equal volume of saline injection. Clinical evaluations were performed weekly after treatment, including Schirmer test, tear break-up time, telangiectasia grading, and fluorescein staining scores. At the end of the study, eyelid tissues were obtained for histopathological examination and comparatively analyzed in terms of meibomian gland structures, inflammation, and tissue alterations. Results: At baseline, no significant differences were observed between the MSC- derived exosome (MSC-Exo)-treated and control eyes in terms of Schirmer test, TBUT, and fluorescein staining scores (p>0.05), indicating comparable baseline characteristics between the groups. When telangiectasia scores were compared between the right and left eyes, the baseline median value was significantly higher in the right eye (p=0.04).Schirmer test values increased significantly over time in the treated eye (p<0.01), whereas no significant temporal change was observed in the control eye (p>0.05). Telangiectasia scores showed a marked increase over time in the control eye (p<0.01). Significant temporal changes were observed in TBUT values in viii both groups (MSC-Exo-treated eye, p<0.01; control eye, p<0.01). In the treatment group, second-week TBUT measurements were significantly higher than baseline, first-week, and third-week measurements, while fourth-week measurements were significantly higher than first- and third-week measurements. In the control group, pairwise comparisons demonstrated that baseline TBUT values were significantly higher than those recorded at weeks 1, 3, and 4. Furthermore, TBUT values in the MSC-Exo-treated group were significantly higher than those in the control group at weeks 2 and 4 (p<0.001 and p<0.01, respectively).For fluorescein staining scores, no significant differences were observed between the groups at baseline or during weeks 1 and 2 (p>0.05). However, fluorescein staining scores were significantly higher in the control group at weeks 3 and 4 (both p<0.001). Histopathological examination revealed marked meibomian gland damage and neutrophil infiltration in the control group, whereas glandular structures were largely preserved in the eyelid tissues treated with MSC-derived exosomes. Conclusion: In the experimental MBD model, intratarsal exosome administration enhanced tear film stability, as evidenced by increased TBUT values and reduced fluorescein staining scores, and preserved meibomian gland structure by mitigating corneal surface damage. Although no significant intergroup difference was observed in Schirmer test results, the progressive increase observed in the treatment eye suggests that exosomes may exert a beneficial effect on secretory function. The attenuation of telangiectasia progression further indicates a modulatory effect of exosomes on the inflammatory process. Histopathological evaluation revealed a greater number of morphologically preserved meibomian glands in exosome-treated tissues. Collectively, these findings suggest that intratarsal administration of MSC-derived exosomes may represent a novel therapeutic strategy for experimental MBD by suppressing inflammation, supporting ocular surface integrity, and preserving meibomian gland architecture. Nevertheless, further studies are required to determine the optimal dosing regimen and to validate the clinical efficacy of this approach.