Türkiye'de batılılaşma hareketlerinin piyano müzik eğitimine etkisi tarihsel bir yaklaşım
The effects of westernization movements on piano music education in Türkiye: A historical perspective
- Tez No: 1021655
- Danışmanlar: PROF. CEMAL YURGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Müzik enstrümanları dijital arabirimi, TRT, Web of Science, Yapay zeka, Yükseköğretim Kurulu, United States of America, Ministry of National Education, Musical instrument digital interface, Turkish Radio and Television Corporation, Web of Science, Artificial intelligence, Higher Education Council
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinden itibaren başlayan ve Cumhuriyet ile ivme kazanan Batılılaşma hareketleri, Türkiye'nin sosyo-kültürel ve eğitimsel yapısında köklü değişimler yaratmış; bu dönüşümün en belirgin yansımalarından biri de müzik ve piyano eğitimi alanında görülmüştür. Bu araştırmanın amacı; Türkiye'de 1839 Tanzimat Fermanı ile başlayan ve günümüze kadar uzanan Batılılaşma hareketlerinin, piyano müzik eğitimi üzerindeki pedagojik ve kurumsal etkilerini tarihsel bir perspektifle incelemektir. Piyanonun, Tanzimat'tan Cumhuriyet devrimlerine, çok partili dönemden neo-liberal politikalara kadar uzanan sosyo-politik dönüşümlerle iç içe geçmiş köklü bir eğitim olgusu olarak ele alınması, araştırmanın önemini oluşturmaktadır. Nitel araştırma yaklaşımlarına dayalı tarihsel araştırma modelinde tasarlanan çalışmada, veri toplama ve analiz aracı olarak“doküman analizi”tekniği kullanılmıştır. Alanyazındaki resmî belgeler, akademik kitaplar, makaleler ve lisansüstü tezler incelenerek; piyano eğitiminin gelişimi 1839-1923, 1923-1950, 1950- 1980 ve 1980-2025 olmak üzere dört temel dönem üzerinden kronolojik ve tematik olarak sentezlenmiştir. Araştırma bulgularına göre; birinci dönemde; piyano, sarayda ve mekteplerde bir Batılılaşma sembolü olarak girmiş, geleneksel meşk sisteminden nota sistemine geçilmiştir. İkinci dönemde; Erken Cumhuriyet'in“Milli Musiki”hedefiyle çağdaş ulus inşasının stratejik ve ideolojik bir taşıyıcısı olmuştur. Üçüncü dönemde; popüler kültürün yükselişiyle birlikte piyano eğitimi, devlet eliyle akademik kurumlara çekilmiştir. Son dönemde ise; neo-liberalizm ve dijitalleşmenin etkisiyle piyano eğitimi, devlet tekelinden büyük ölçüde çıkarak informel ve küresel bir ağa entegre olmuştur. Sonuç olarak; Batılılaşmanın veya Türk modernleşmesinin önemli bir göstergesi olan piyano eğitimi; devletin“yukarıdan aşağıya”dikte ettiği ideolojik bir proje olarak başlamış, zamanla kurumsallaşmış ve süreçle teknoloji tabanlı, bireysel ve uluslararası akademik standartları yakalamış bir eğitim disiplinine evrilmiştir.
Özet (Çeviri)
Westernization movements, which began in the late periods of the Ottoman Empire and gained momentum with the Republic, have created radical changes in the socio-cultural and educational structure of Turkey; one of the most prominent reflections of this transformation has been observed in the field of music and piano education. The aim of this research is to examine the pedagogical and institutional effects of the Westernization movements in Turkey, starting with the 1839 Tanzimat Edict and extending to the present, on piano music education from a historical perspective. The significance of the research lies in addressing the piano as a deep-rooted educational phenomenon intertwined with socio-political transformations ranging from the Tanzimat to the Republican revolutions, and from the multi-party period to neo-liberal policies. In the study, which was designed in a historical research model based on qualitative research approaches, the“document analysis”technique was used as a data collection and analysis tool. Official documents, academic books, articles, and postgraduate theses in the literature were examined, and the development of piano education was synthesized chronologically and thematically over four basic periods: 1839-1923, 1923-1950, 1950-1980, and 1980-2025. According to the research findings; in the first period, the piano entered the palace and schools as a symbol of Westernization, and a transition was made from the traditional meşk (master-apprentice) system to the notation system. In the second period, it became a strategic and ideological carrier of contemporary nation-building with the“National Music”objective of the Early Republic. In the third period, alongside the rise of popular culture, piano education was withdrawn into academic institutions by the state. In the last period, owing to the effects of neo-liberalism and digitalization, piano education broke free largely from the state monopoly and integrated into an informal and global network. In conclusion, piano education, which is an important indicator of Westernization or Turkish modernization, started as an ideological project dictated“top-down”by the state, institutionalized over time, and eventually evolved into an educational discipline that is technology-based, individualized, and has attained international academic standards.