Destinasyon marka imajının, turist memnuniyeti ve tekrar ziyaret niyeti üzerindeki etkisi: Sinop örneği
The impact of destination brand image on tourist satisfaction and intention to revisit: The case of Sinop
- Tez No: 1021656
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ÖRGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, destinasyon marka imajının, turist memnuniyeti ve tekrar ziyaret niyeti üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini Sinop destinasyonunu ziyaret eden yerli ziyaretçiler oluştururken, örneklem grubunu ise bu evren içerisinden kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen, 01.08.2025-01.10.2025 tarihleri arasında anket uygulanan 497 katılımcı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yapılandırılmış anket formu tercih edilmiş ve elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında; güvenirlik analizi, faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmış, t-testi ve ANOVA yöntemlerinden de faydalanılmıştır. Elde edilen bulgular, marka imajının, turist memnuniyeti ve tekrar ziyaret niyeti üzerinde pozitif yönlü anlamlı etkisinin bulunduğunu ortaya koymaktadır. Turist memnuniyetinin, tekrar ziyaret niyeti üzerindeki açıklama gücünün ise en yüksek düzeye sahip olduğu görülmektedir. Demografik değişkenlerin analiz edilmesi sonucunda ise eğitim seviyesi, medeni durum konaklama tercihi değişkenlerinin marka imajı ölçeğinde; meslek ve sosyal çevre faktörünün ise tekrar ziyaret niyeti ölçeğinde anlamlı farklılıklar oluşturduğu tespit edilmiştir. Ayrıca turist memnuniyetinin hiçbir değişkenden etkilenmediği de anlaşılmaktadır. Analizler neticesinde Sinop'un ziyaretçiler üzerinde olumlu marka imajı oluşturduğu ve bu imajın da tekrar ziyaret etme niyetini güçlendirdiği sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the impact of destination brand image on tourist satisfaction and the intention to revisit. The study population consists of domestic and foreign visitors to the Sinop destination, while the sample group comprises 497 participants selected from this population using convenience sampling and surveyed between August 1, 2025, and October 1, 2025. A structured questionnaire was used as the data collection tool, and the obtained data were analyzed using SPSS software. With in the scope of the study, reliability analysis, factor analysis, correlation, and regression analyses were applied, and t-tests and ANOVA methods were also utilized. The findings reveal that brand image has a significant positive effect on tourist satisfaction and the intention to revisit. It is also understood that tourist satisfaction has the highest explanatory power regarding the intention to revisit. Analysis of demographic variables revealed that education level, marital status, and accommodation preference significantly influenced the brand image scale, while occupation and social environment significantly influenced the revisit intention scale. Additionally, it was found that tourist satisfaction was not influenced by any of these variables. Based on the analyses, it is concluded that Sinop creates a positive brand image among visitors and that this image strengthens the intention to revisit.