Kanser tedavisinde kullanılan Daratumumab'ın elektroanalitik özelliklerinin bor katkılı elmas elektrot ile incelenmesi ve miktar tayini
Investigation of the electroanalytical properties and quantitative determination of Daratumumab used in cancer treatment using a boron-doped diamond electrode
- Tez No: 1021781
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR LEVENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kanser hastaları, Cancer patients
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Daratumumab isimli antineoplastik ilaçın analizi için hızlı, basit ve hassas bir voltametrik analiz yöntemi geliştirilmiştir. Tez çalışmasında kullanılan bor katkılı elmas elektrodu (BDD), 0.5 M H₂SO₄ ortamında elektrokimyasal aktivasyona tabi tutulmuştur. Daratumumab etken maddesinin elektrokimyasal özelliklerini incelemek amacıyla BDD elektrot yüzeyinde Dönüşümlü Voltametri (CV) ve Kare Dalga Voltametri (SWV) teknikleri kullanılmıştır. Geliştirilen voltammetrik yöntem kapsamında Daratumumab, SWV tekniğinde Britton–Robinson (BR) tampon çözeltisi (pH 4.0) ortamında +0.96 V (Ag/AgCl referans elektroduna karşı) geriliminde belirgin tanımlanmış bir voltametrik yanıt göstermiştir. Daratumumab ilaç etken maddesinin analizi için geliştirilen bu voltametrik yöntem, BR tampon çözeltisi (pH 4.0) ortamında 0.033 μM – 1.71 μM konsantrasyon aralığında doğrusal bir çalışma aralığı sunmuştur. Tez çalışması sonucunda Daratumumab için tespit sınırı (LOD) 0.027 μM ve tayin sınırı (LOQ) 0.09 μM olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A rapid, simple, and sensitive voltammetric method was developed for the analysis of the antineoplastic drug Daratumumab. In this thesis study, the boron-doped diamond (BDD) electrode used as the working electrode was electrochemically activated in 0.5 M H₂SO₄ solution. Cyclic Voltammetry (CV) and Square Wave Voltammetry (SWV) techniques were employed to investigate the electrochemical behavior of Daratumumab on the BDD electrode surface. Within the scope of the developed voltammetric method, Daratumumab exhibited a well-defined voltammetric response at +0.96 V (versus Ag/AgCl reference electrode) in Britton–Robinson (BR) buffer solution at pH 4.0 using the SWV technique. The proposed voltammetric method provided a linear working range between 0.033 μM and 1.71 μM for the determination of Daratumumab in BR buffer solution (pH 4.0). As a result of the study, the limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) for Daratumumab were determined as 0.027 μM and 0.09 μM, respectively.