Kronik boyun ağrılı bireylerde eklem hareket açıklığı ve eklem pozisyon hissini değerlendiren sanal gerçeklik uygulamasının geliştirilmesi
Developing a virtual reality application for evaluating range of motion and joint position sense in individuals with chronic neck pain
- Tez No: 1021786
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: boyun ağrısı, sanal gerçeklik, hareket açıklığı, pozisyon hissi, Hacettepe Üniversitesi, neck pain, virtual reality, range of motion, position sense, Hacettepe University
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroloji Fizyoterapistliği Bilim Dalı
Özet
Özçelik, B.A. Kronik Boyun Ağrılı Bireylerde Eklem Hareket Açıklığı ve Eklem Pozisyon Hissini Değerlendiren Sanal Gerçeklik Uygulamasının Geliştirilmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Nörolojik Fizyoterapi Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2026. Bu çalışma, kronik boyun ağrılı (KBA) bireylerde servikal eklem hareket açıklığı (EHA) ve eklem pozisyon hissi (EPH) hatası ölçümlerine yönelik geliştirilen sanal gerçeklik (SG) yazılımının geçerliğini referans dijital gonyometre (RDG) ile karşılaştırarak incelemek amacıyla planlandı. Çalışmaya 31 KBA'lı ve 30 asemptomatik (ASP) birey dahil edildi. Servikal fleksiyon, ekstansiyon, sağ-sol lateral fleksiyon ve sağ-sol rotasyon yönlerinde EHA ve EPH hatası ölçümleri SG yazılımı ve RDG ile aynı değerlendirme protokolü içerisinde elde edildi. Yöntemler arası ilişki korelasyon analiziyle; uyum sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) ve Bland-Altman analiziyle; ölçüm hataları ise hata ölçütleriyle değerlendirildi. SG kullanımına bağlı semptomlar Sanal Gerçeklik Rahatsızlık Anketi (SGRA) ile incelendi. EHA ölçümlerinde ICC değerleri ASP grupta 0,869–0,978, KBA'lı grupta 0,895–0,989 arasında bulundu ve her iki grupta iyi-mükemmel düzeyde uyum elde edildi. EPH hatası ölçümlerinde ICC değerleri ASP grupta 0,707–0,903, KBA'lı grupta 0,776–0,940 arasında değişti; ASP grupta orta- mükemmel, KBA'lı grupta iyi-mükemmel düzeyde uyum saptandı. EHA ölçümlerinde gruplar arasında ortalama mutlak hata açısından yalnızca sağ lateral fleksiyon yönünde, yanlılık açısından ise sağ lateral fleksiyon, sağ rotasyon ve sol rotasyon yönlerinde anlamlı fark bulundu (p<0,05). EPH hatası ölçümlerinde hata değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). SGRA sonuçlarına göre ASP grupta oryantasyon ve total skorlar uygulama sonrasında arttı (p<0,05); KBA'lı grupta anlamlı değişim saptanmadı (p>0,05). Ölçümlerin sonlandırılmasını gerektiren ciddi bir olumsuz olay gözlenmedi. Bu sonuçlar, SG yazılımının KBA'lı bireylerde servikal EHA ve EPH hatasının değerlendirilmesinde geçerli bir ölçüm aracı olarak kullanılabileceğini ve referans yöntemle karşılaştırılabilir ölçüm performansı sergilediğini göstermektedir. Elde edilen bulguların klinik popülasyonlardaki performansının doğrulanması ve güvenirlik özelliklerinin araştırılması gelecekteki çalışmalar için önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Özçelik, B.A. Development of a Virtual Reality Application for Assessing Range of Motion and Joint Position Sense in Individuals with Chronic Neck Pain, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Neurological Physiotherapy Program, Master's Thesis, Ankara, 2026. This study aimed to investigate the validity of a virtual reality (VR) software developed to assess cervical range of motion (ROM) and joint position sense (JPS) error in individuals with chronic neck pain (CNP), by comparing it with a reference digital goniometer (RDG). Thirty- one individuals with CNP and 30 asymptomatic (ASP) individuals were included. Cervical ROM and JPS error measurements in flexion, extension, right-left lateral flexion, and right-left rotation were obtained using both the VR software and RDG within the same protocol. Correlation analysis was used to examine the relationship between methods; intraclass correlation coefficient (ICC) and Bland–Altman analysis were used to assess agreement; and error metrics were used to evaluate measurement errors. VR-related symptoms were assessed with the Virtual Reality Sickness Questionnaire (VRSQ). For ROM measurements, ICC values ranged from 0.869 to 0.978 in the ASP group and from 0.895 to 0.989 in the CNP group, indicating good- to-excellent agreement. For JPS error measurements, ICC values ranged from 0.707 to 0.903 in the ASP group and from 0.776 to 0.940 in the CNP group, showing moderate-to-excellent agreement in the ASP group and good-to-excellent agreement in the CNP group. In ROM measurements, a significant group difference in mean absolute error was found only in right lateral flexion, while significant differences in bias were observed in right lateral flexion, right rotation, and left rotation (p<0.05). No significant group difference was found in JPS error values (p>0.05). According to the VRSQ, orientation and total scores increased after the application in the ASP group (p<0.05), whereas no significant change was observed in the CNP group (p>0.05). No serious adverse event requiring measurement termination occurred. These results indicate that this VR software can be used as a valid tool for assessing cervical ROM and JPS error in individuals with CNP, with measurement performance comparable to the reference method. Future studies should confirm these findings in clinical populations and investigate the reliability of the software.