Toddlers' externalizing behaviors in the family context: Dyadic associations between maternal gatekeeping and parenting behaviors
Aile bağlamında küçük çocukların dışsallaştırıcı davranışları: Anne bekçiliği ve ebeveynlik davranışları arasındaki ikili ilişkiler
  1. Tez No: 1021878
  2. Yazar: SEDANUR TUTKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GİZEM ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne bekçiliği, Dışsallaştırma, Maternal gatekeeping, Externalizing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, aile sistemi içinde anne bekçiliği davranışları ile küçük çocukların dışsallaştırma davranışları arasındaki ilişkileri incelerken ebeveynlik davranışlarının (karşılıklı uyum ve düşmanlık) aracı rolüne odaklanmıştır ve Aktör–Partner Karşılıklı Bağımlılık Modeli (APIM) ve Aktör–Partner Karşılıklı Bağımlılık Aracılık Modeli (APIMeM) kullanılmıştır. Yaşları 12–36 ay arasında değişen (M = 25.2, SD = 7.5) küçük çocuğa sahip 194 çiftle analizler yapılmıştır. Katılımcılar anne bekçiliği davranışları, ebeveynlik davranışları ve çocuklarının dışsallaştırma davranışlarına ilişkin çevrim içi ölçekleri doldurmuştur. Teşvik edici bekçilik ile çocukların dışsallaştırma davranışları arasında anlamlı doğrudan aktör ya da partner etkisi bulunmamıştır. Buna karşılık, kontrolcü/engelleyeci davranışlar için anlamlı aktör etkileri saptanmıştır. Yani kontrolcü/engelleyen davranışlar arttıkça hem annelerin hem babaların bildirdiği dışsallaştırma davranışlarının arttığı görülmüştür. Partner etkileri anlamlı bulunmamıştır. APIMeM analizleri, anne tarafından bildirilen teşvik edici davranışların, annenin karşılıklı uyumu aracılığıyla anne ve baba raporlarına göre çocukların dışsallaştırma davranışlarıyla dolaylı olarak ilişkili olduğunu göstermiştir. Her iki ebeveynin bildirdiği kontrolcü/engelleyen davranışlar ise annenin karşılıklı uyumu aracılığıyla her iki ebeveynin raporunda da dışsallaştırma davranışlarıyla dolaylı olarak ilişkili bulunmuştur. Babanın her iki ebeveynlik davranışı ve annenin ebeveynlikte düşmanlık davranışı dolaylı etki göstermemişlerdir.
Özet (Çeviri)
The present study examined dyadic associations between maternal gatekeeping, known as mothers' regulation of father involvement in childcare, and toddlers' externalizing behaviors, focusing on the indirect role of parenting behaviors of mutual attunement, which refers to parents' ability to accurately interpret children's signals and respond with reciprocal, supportive, and non-intrusive engagement, and hostility. The study employed Actor–Partner Interdependence Models (APIM) and Actor–Partner Interdependence Mediation Models (APIMeM) to examine how maternal gate opening, refers to encouraging behaviors, and gate closing, refers to discouraging and controlling behaviors, relate to toddlers' externalizing behaviors through mothers' and fathers' parenting behaviors. 194 parental dyads with toddlers aged 12 to 36 months (M = 25.2, SD = 7.5) were included in the analysis. Participants completed a set of online questionnaires on maternal gatekeeping, parenting behaviors, and their toddlers' externalizing behaviors. No significant actor or partner effects were found between maternal gate opening and toddlers' externalizing behaviors. Maternal gate closing showed significant actor effects, being positively associated with externalizing behaviors for both parents, with no partner effects. APIMeM analyses indicated indirect associations between mother-reported gate opening and toddlers' externalizing behaviors through mothers' mutual attunement. Additionally, both parents' reports of gate closing were indirectly associated with externalizing behaviors via mother-reported mutual attunement. No indirect effects emerged through paternal parenting behaviors and the hostility of mothers.