Patellofemoral ağrı sendromlu bireylerde kuadriseps femoris kası kuvvet hissi ile postüral stabilite, dinamik denge ve fonksiyonel parametreler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between quadriceps femoris muscle force sense and postural stability, dynamic balance, and functional parameters in individuals with patellofemoral pain syndrome
- Tez No: 1021883
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSOY COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Denge, Patellofemoral ağrı sendromu, Postural denge, Propriyosepsiyon, Equilibrium, Patellofemoral pain syndrome, Postural balance, Proprioception
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kas İskelet Fizyoterapisi ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı patellofemoral ağrı sendromlu (PFAS) bireylerde kuadriseps femoris kası kuvvet hissi ile ağrı, postüral stabilite, dinamik denge, fonksiyonel parametreler ve kuadriseps femoris kas kuvveti arasındaki ilişkiyi araştırmaktı. Bununla birlikte PFASlı hasta grubu ile yaş eşleştirmeli sağlıklı kontrol grubunun kuadriseps femoris kuvvet hissi hatası, ağrı, postüral stabilite, dinamik denge, fonksiyonel parametreler ve kuadriseps femoris kas kuvveti arasındaki farkı araştırmaktı. Çalışmaya yaş ortalamaları 24,65±3,91 yıl olan 43 PFASlı hasta ile yaş eşleştirmeli 43 sağlıklı birey dahil edildi. Bireylerin kuadriseps femoris kası kuvvet hissi hatası basınçlı biofeedback cihazı K-Force bubble ile, ağrı şiddetleri Vizual Analog Skalası ile, postüral stabiliteleri K-Plate kuvvet platformu ile, dinamik dengeleri Y denge testi ile, fonksiyonel parametreleri basamak inme testi ve Kujala Patellofemoral Skoru (KPFS) ile, kuadriseps femoris kas kuvveti el dinamometresi ile değerlendirildi. PFASlı hasta grubunun kuadriseps femoris kası kuvvet hissi hatası ile ağrı, postüral stabilite, dinamik denge, basamak inme testi, KPFS ve kuadriseps kas kuvveti arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p>0,05). PFASlı hasta grubunun kuadriseps femoris kası kuvvet hissi hatası (p=0,011), ağrı skorları (p<0,001) kontrol grubuna göre daha yüksek bulunurken; basamak inme testi, KPFS ve kuadriseps femoris kas kuvveti kontrol grubuna göre daha düşük bulundu (p<0,001). PFASlı hasta grubunun Y denge testi parametreleri olan anterior (p=0,314) ve posterolateral (p=0,123) uzanma mesafeleri kontrol grubuna kıyasla benzer bulunurken, posteromedial uzanma mesafesi ise kontrol grubuna göre daha düşüktü (p<0,042). PFASlı hastaların postüral stabiliteleri ise gruplar arasında benzer bulundu (p>0,05). Sonuç olarak çalışmamız PFASlı hastalarda kuadriseps femoris kası kuvvet hissinin bozulduğunu ortaya koymuş olup, kuvvet hissindeki bu bozulmanın rehabilitasyon sürecinde göz önünde bulundurulmasının, tedavi hedeflerinin belirlenmesinde ve uygun rehabilitasyon programlarının planlanmasında önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between quadriceps femoris muscle force sense and pain, postural stability, dynamic balance, functional parameters, and quadriceps femoris muscle strength in individuals with patellofemoral pain syndrome (PFPS). Additionally, differences in quadriceps femoris force sense error, pain, postural stability, dynamic balance, functional parameters, and quadriceps femoris muscle strength between individuals with PFPS and age-matched healthy controls were examined. A total of 43 individuals with PFPS (mean age: 24.65±3.91 years) and 43 age-matched healthy controls were included in the study. Quadriceps femoris muscle force sense error was assessed using the KForce Bubble pressure biofeedback device; pain intensity was evaluated using the Visual Analog Scale; postural stability was measured using the K-Plate force platform; dynamic balance was assessed using the Y-Balance Test; functional parameters were evaluated using the Step-Down Test and the Kujala Patellofemoral Score (KPS); and quadriceps femoris muscle strength was measured using a handheld dynamometer. No significant relationships were found between quadriceps femoris muscle force sense error and pain, postural stability, dynamic balance, Step-Down Test performance, KPS scores, or quadriceps muscle strength in the PFPS group (p>0.05). Individuals with PFPS demonstrated significantly greater quadriceps femoris muscle force sense error (p=0.011) and higher pain scores (p<0.001) compared with healthy controls, whereas Step-Down Test performance, KPS scores, and quadriceps femoris muscle strength were significantly lower (p<0.001). Regarding Y-Balance Test performance, anterior (p=0.314) and posterolateral (p=0.123) reach distances were similar between groups, while the posteromedial reach distance was significantly lower in the PFPS group (p=0.042). Postural stability parameters did not differ significantly between groups (p>0.05). In conclusion, our study demonstrated that quadriceps femoris force sense is impaired in individuals with patellofemoral pain syndrome (PFPS), and we believe that considering this impairment during the rehabilitation process is important for establishing treatment goals and planning appropriate rehabilitation programs.