Epin calcanei'nin fascia plantaris kalınlığı ve arcus longitudinalis medialis morfometrisi ile ilişkisi
Relationship between epin calcanei and fascia plantaris thickness and arcus longitudinalis medialis morphometry
  1. Tez No: 1021908
  2. Yazar: BÜŞRA AYDAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ÇİLİNGİROĞLU ANLI, PROF. DR. AYLA KÜRKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, Arcus pedis, Anatomy, Arcus pedis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu kesitsel gözlemsel çalışma, epin calcanei uzunluğu ile fascia plantaris kalınlığı ve ayak arkı morfometrisi arasındaki ilişkiyi inceleyerek, bu patolojinin anatomik ve morfometrik özelliklerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Literatürde epin calcanei varlığı sıkça çalışılmış olsa da, epin calcanei uzunluğu ile ayak arkı morfometrisi arasındaki ilişkileri nicel olarak ele alan sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle mevcut çalışma, epin calcanei uzunluğunun fascia plantaris kalınlığı ve arcus longitudinalis medialis morfometrisi ile ilişkisini birlikte değerlendirmesi açısından literatürdeki mevcut verilere katkı sunabilecek niteliktedir. Çalışmaya 185 birey dâhil edilmiş, lateral ayak grafilerinden calcaneal inklinasyon açısı, calcaneus–1. metatars açısı, talus–1. metatars açısı ve lateral talocalcaneal açı ölçülmüş, fascia plantaris kalınlığı ultrasonografi ile belirlenmiştir. Bulgular, epin calcanei uzunluğu ile fascia plantaris kalınlığı arasında anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koyarken, morfometrik açıların birbirleriyle güçlü korelasyon gösterdiğini saptamıştır. Özellikle calcaneal inklinasyon açısı ile lateral talocalcaneal açı arasında pozitif, calcaneal inklinasyon açısı ile calcaneus–1. metatars açısı arasında negatif ilişki bulunmuştur. Bu veriler, epin calcanei oluşumunun yalnızca fascia plantaris kalınlığı ile açıklanamayacağını; kronik mekanik yüklenme, ayak arkı yüksekliği ve fascia plantaris'in os calcaneus'a bağlandığı bölgede gelişen tekrarlayan mikrotravmalarla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak, epin calcanei uzunluğu fascia plantaris kalınlığı ile anlamlı bir ilişki göstermemekle birlikte, ayak arkı morfometrisi ile bağlantılı olarak epin calcanei patogenezinde dikkate alınabilecek bir morfometrik parametre olarak değerlendirilebilir. Elde edilen bulgular, literatürdeki sınırlı nicel verilerin desteklenmesine ve konunun daha bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmesine katkı sağlayabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This cross-sectional observational study aims to evaluate the relationship between epin calcanei length, fascia plantaris thickness, and foot arch morphometry by assessing the anatomical and morphometric characteristics associated with this pathology. Although the presence of epin calcanei has been frequently investigated in the literature, there are a limited number of studies quantitatively examining the relationship between epin calcanei length and foot arch morphometry. Therefore, the present study may contribute to the existing literature by evaluating epin calcanei length together with fascia plantaris thickness and arcus longitudinalis medialis morphometry. A total of 185 individuals were included in the study. Calcaneal inclination angle, calcaneus–first metatarsal angle, talus–first metatarsal angle, and lateral talocalcaneal angle were measured on lateral foot radiographs, while fascia plantaris thickness was determined by ultrasonography. The findings revealed no significant relationship between epin calcanei length and fascia plantaris thickness; however, strong correlations were observed among the morphometric angles. In particular, a positive correlation was found between the calcaneal inclination angle and the lateral talocalcaneal angle, whereas a negative correlation was identified between the calcaneal inclination angle and the calcaneus–first metatarsal angle. These findings suggest that the development of epin calcanei cannot be explained solely by fascia plantaris thickness and may be associated with chronic mechanical loading, foot arch height, and repetitive microtrauma occurring at the insertion site of the fascia plantaris on the calcaneus. In conclusion, although epin calcanei length did not show a significant relationship with fascia plantaris thickness, it may be considered a morphometric parameter that should be taken into account in relation to foot arch morphometry in the pathogenesis of epin calcanei. The findings of this study may contribute to supporting the limited quantitative data in the literature and to evaluating the subject from a more comprehensive perspective.