Preeklampsi tanısında idrar Congo Red pozitifliği ile serum sFlt-1/PlGF oranının karşılaştırılmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of urinary Congo Red positivity and serum sFlt-1/PlGF ratio in the diagnosis of preeclampsia
- Tez No: 1021920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KANBER AÇAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Congo Red, sFlt-1, PlGF, sFlt-1/PlGF oranı, biyobelirteç, Preeclampsia, Congo Red, sFlt-1, PlGF, sFlt-1/PlGF ratio, biomarker
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada preeklampsi şüphesi ile değerlendirilen gebelerde idrar Congo Red pozitifliği ile serum sFlt-1/PlGF oranının preeklampsi tanısındaki değerlerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Bu prospektif, gözlemsel ve tanısal doğruluk çalışmasına Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde takip edilen toplam 166 gebe dahil edildi. Çalışma grubunu preeklampsi tanısı alan 83 gebe ile preeklampsi tanısı almayan 83 gebe oluşturdu. Katılımcıların demografik ve obstetrik özellikleri, klinik bulguları, laboratuvar parametreleri, idrar Congo Red testi sonuçları, serum sFlt-1 ve PlGF düzeyleri ile sFlt-1/PlGF oranları değerlendirildi. İdrar Congo Red testi ve serum sFlt-1/PlGF oranının preeklampsi tanısındaki performansları karşılaştırıldı. İstatistiksel analizlerde uygun parametrik ve nonparametrik testler kullanıldı. Tanısal performans ROC analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Preeklampsi tanısı alan gebelerde gravida, parite ve vücut kitle indeksi değerleri anlamlı düzeyde daha yüksek, gebelik haftası ise daha düşük bulundu (p<0,05). Ayrıca sistolik ve diyastolik kan basıncı değerleri preeklampsi grubunda anlamlı olarak yüksekti (p<0,001). Preeklampsi grubunda serum sFlt-1 düzeyi, sFlt-1/PlGF oranı, AST, ALT, LDH, üre ve kreatinin değerleri anlamlı düzeyde yüksek; serum PlGF ve trombosit düzeyleri ise anlamlı düzeyde düşük bulundu (tüm karşılaştırmalar için p<0,001). İdrar Congo Red testi ile preeklampsi tanısı arasında güçlü bir ilişki saptandı (χ²=111,438; p<0,001). Congo Red testinin duyarlılığı %90,4, özgüllüğü %91,6, pozitif öngörü değeri %91,5 ve negatif öngörü değeri %90,5 olarak hesaplandı. ROC analizinde serum sFlt-1 düzeyi, serum PlGF düzeyi ve sFlt-1/PlGF oranının preeklampsi tanısını ayırt etmede mükemmel performans gösterdiği belirlendi (tüm parametreler için AUC=1,000; %95 GA: 1,000–1,000; p<0,001). İdrar Congo Red testi ile serum sFlt-1 düzeyi (r=0,772), serum PlGF düzeyi (r=-0,760) ve sFlt-1/PlGF oranı (r=0,769) arasında güçlü ve anlamlı korelasyonlar saptandı (p<0,001). Congo Red testi pozitif olan olgularda sFlt-1/PlGF oranı anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p<0,001). Ağır preeklampsi olgularının tamamında Congo Red pozitifliği saptanırken, ağır preeklampsi bulunan gebelerde sFlt-1/PlGF oranının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlendi (p<0,001). Lojistik regresyon analizinde oluşturulan modelin istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (Omnibus χ²=230,125; p<0,001). Sonuç: İdrar Congo Red testi ile serum biyobelirteçleri preeklampsi tanısında yüksek tanısal performans göstermektedir. Ayrıca serum sFlt-1, PlGF ve özellikle sFlt-1/PlGF oranının tanısal doğruluk açısından üstün performans sergilediği belirlenmiştir. İdrar Congo Red testinin kolay uygulanabilir, hızlı, noninvaziv ve düşük maliyetli bir yöntem olması nedeniyle preeklampsinin erken tanı ve değerlendirilmesinde yararlı bir biyobelirteç olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to comparatively evaluate the value of urinary Congo Red positivity and serum sFlt-1/PlGF ratio in the diagnosis of preeclampsia in pregnant women evaluated for suspected preeclampsia. Method: This prospective, observational, and diagnostic accuracy study included a total of 166 pregnant women followed at the Obstetrics and Gynecology Clinic of Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, Health Sciences University. The study group consisted of 83 pregnant women diagnosed with preeclampsia and 83 pregnant women not diagnosed with preeclampsia. Demographic and obstetric characteristics, clinical findings, laboratory parameters, urine Congo Red test results, serum sFlt-1 and PlGF levels, and sFlt-1/PlGF ratios of the participants were evaluated. The performance of the urine Congo Red test and serum sFlt-1/PlGF ratio in diagnosing preeclampsia was compared. Appropriate parametric and nonparametric tests were used in statistical analyses. Diagnostic performance was evaluated using ROC analysis. Findings: In pregnant women diagnosed with preeclampsia, gravida, parity and body mass index values were significantly higher, and gestational age was lower (p<0.05). Additionally, systolic and diastolic blood pressure values were significantly higher in the preeclampsia group (p<0.001). Serum sFlt-1 level, sFlt1/PlGF ratio, AST, ALT, LDH, urea and creatinine values were significantly higher in the preeclampsia group; Serum PlGF and platelet levels were found to be significantly lower (p<0.001 for all comparisons). A strong relationship was detected between the urine Congo Red test and the diagnosis of preeclampsia (χ²=111.438; p<0.001). The sensitivity of the Congo Red test was calculated as 90.4%, specificity as 91.6%, positive predictive value as 91.5% and negative predictive value as 90.5%. In ROC analysis, it was determined that serum sFlt-1 level, serum PlGF level and sFlt-1/PlGF ratio showed excellent performance in distinguishing the diagnosis of preeclampsia (AUC=1.000 for all parameters; 95% CI: 1.000–1.000; p<0.001). Strong and significant correlations were detected between the urine Congo Red test and serum sFlt-1 level (r=0.772), serum PlGF level (r=-0.760) and sFlt-1/PlGF ratio (r=0.769) (p<0.001). The sFlt-1/PlGF ratio was found to be significantly higher in cases with a positive Congo Red test (p<0.001). While Congo Red positivity was detected in all cases of severe preeclampsia, the sFlt-1/PlGF ratio was determined to be significantly higher in pregnant women with severe preeclampsia (p<0.001). The model created in the logistic regression analysis was found to be statistically significant (Omnibus χ²=230.125; p<0.001). Conclusion: Urine Congo Red test and serum biomarkers demonstrate high diagnostic performance in the diagnosis of preeclampsia. Furthermore, serum sFlt-1, PlGF, and especially the sFlt-1/PlGF ratio have been found to exhibit superior diagnostic accuracy. Given its ease of application, speed, non-invasiveness, and low cost, the urine Congo Red test is considered a useful biomarker for the early diagnosis and evaluation of preeclampsia.