Sıgnal peptide-CUB- EGF domain-containing protein1 (SCUBE-1) ve spot idrarda protein/kreatinin düzeylerinin preeklampsi ve prognozu ile ilişkisi
Signal peptide-CUB- EGF domain-containing protein1 (SCUBE-1) ve spot idrarda protein/kreatinin düzeylerinin preeklampsi ve prognozu ile ilişkisi
  1. Tez No: 709095
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ALTINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, SCUBE-1, idrar protein/kreatinin, endotel hasarı, Preeclampsia, SCUBE 1, urine protein/creatin ratio, endothelial damage
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Preeklampsi antenatal dönemde fetomaternal mortalite ve morbiditeyi artıran, en sık görülen hastalıklardan birisidir. Preeklampsinin prognozunu belirleyebilmek, fetomaternal prognoz ve risk tespiti açısından önemlidir. Bu çalışmadaki amacımız idrar protein/kreatinin oranı ile endotelden ve trombositlerden çoğunlukla iskemi durumunda salgılanan platelet aktivasyonu ve agglütinasyonunda rol oynayan, endotel hasarı ve trombüs ile ilişkilendirilen SCUBE-1'in preeklampsi ile olan ilişkisini araştırmaktır. Materyal ve metod: Çalışmaya Mayıs 2021 ile Ekim 2021 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne başvuran, 24-40.haftalar arasındaki preeklampsi tanısı alan, 19-39 yaş aralığında 46 preeklamptik gebe ve bilinen herhangi bir hastalığı olmayan 46 gebe olmak üzere toplam 92 hasta dahil edildi. Tüm hastaların demografik verileri, vital bulguları, obstetrik anamnezleri ve laboratuar değerleri kaydedildi. SCUBE-1 seviyeleri ELISA tekniğiyle ölçüldü. Bulgular ve veriler değerlendirilirken, istatistiksel analizler için Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 25.0 (IBM Corporation, Armonk, New York, ABD) programı kullanıldı. Bulgular: Preeklampsi ve kontrol grupları arasında sosyodemografik verileri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. SCUBE-1 serum düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. İdrar protein kreatinin oranı açısından anlamlı fark bulunmadı fakat yoğun bakım ihtiyacı ve yatış süresi ile karşılaştırıldığında hem SCUBE-1 hem de idrar protein kreatinin oranında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuç: İdrar protein/kreatinin oranlarında hasta ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Preeklampsi grubunda SCUBE-1 serum düzeyi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu ve SCUBE-1'in preeklampsinin tanısında ve prognozunun belirlenmesinde değerli olabileceği sonucuna varıldı. Literatürde preeklampside SCUBE-1 düzeyi ile ilgili yayın bulunmamaktadır. Bundan dolayı, SCUBE-1'in preeklampsi tanısı ve şiddeti ile ilişkisini ve değerini belirlemek için daha geniş örneklem büyüklüğüne sahip çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Preeclampsia is an important disease either mother or child because of the mortality and morbidity rate. İndicate the prognosis of the preeclampsia is the point for fetomaternal prognosis and risk analysis. Aim of our study is find relationship between SCUBE-1, that claimed mostly status of ischmeia developed to trombosit activation and agglutination, related with damage and trombozis, and preeclampsia. Materials and methods: We have been studied between May 2021-October 2021 in Adana City Hospital. Patients were assigned into either the preeclampsia (n=46) or any other disease which is not diagnose pregnant (n=46). The choose of the week of pregnancy 24-40. weeks, and years of patient 19-39 years old. Blood spesimens were collected and worked with ELİSA technique. Conclusion: There was no statistically significant difference between the groups in term of social demographic level and urine protein and creatin raito. There was statistically difference between the groups in term of SCUBE 1 levels. Despite the no differences of urine protein/creatin ratio higher level patients needs more critical care and prolonged hospitals time. Results: There was significant differences in serum SCUBE-1 level with suffer from the preeclampsia groups. That can be possible diagnosed to preeclampsia and determinate the prognosis. There was no other article for SCUBE-1 level with preeclampsia relationship. We need more study to understand about preeclampsia and SCUBE-1 level relationship.