Preeklampside spot idrar protein/kreatinin oranı ile 24 saatlik idrarda protein sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the results of spot urine protein-to-creatinine ratio and 24 hour urine protein in preeclampsia
  1. Tez No: 635269
  2. Yazar: BAHAR SALICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR SARIİBRAHİM ASTEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Spot idrar protein, 24 saatlik idrarda protein, Proteinüri, Pre-eclampsia, Protein-to-creatinine ratio, 24-hour proteinuria, Proteinuria
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş: Preeklampsi gebeliğin yaygın bir komplikasyonudur ve maternal/fetal ölümlerin en önemli sebeplerindendir. Preeklampsi tanısında hipertansiyondan sonra en sık kullanılan kriter olan, glomerüler filtrasyon bariyerinin bütünlüğünün bozulması yoluyla gelişen proteinüriyi göstermek için; tam idrar tetkiki veya spot idrar protein/kreatinin oranı veya 24 saatlik idrarda protein bakılmalıdır. Altın standart olmasına rağmen 24 saatlik idrar biriktirme işlemi vakit aldığından hızlı karar verilmesi gereken durumlarda tanıyı geciktirmekte, fakat spot idrar testi hızlı ve ucuz olmasıyla avantajlı bir testtir. Bu çalışmada amacımız bu testin güçlü bir alternatif olabileceğini göstermektir. Metod: SBÜ Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde 2017-2020 yılları arasında preeklampsi tanısı almış ve 24 saatlik idrarda protein ve spot idrar protein/kreatinin oranı testlerinden her ikisi de yapılmış olan 175 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiş, bunlardan 39'u sonradan çalışmadan çıkarılmış ve 136 hasta ile istatistiksel analizler yapılmıştır. Altın standart olan 24 saatlik idrarda protein değerleri baz alınarak, spot idrar protein/kreatinin testinin ve tam idrar tetkikinde protein testinin sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değer, negatif prediktif değer ve eşik değer hesaplamaları yapılmıştır. Bulgular: 24 saatlik idrarda protein ile spot idrar protein/kreatinin oranı testleri arasında orta derecede uyum ve korelasyon tespit edilmiştir. Yapılan ROC eğrisi analizlerinde spot idrar protein/kreatinin oranı eşik değeri >0,248 mg/g ve tam idrar tetkikinde protein testinin eşik değeri >0 bulunmuştur. Erken ve geç preeklampsi ile preeklampsi ve şiddetli özellikler gösteren preeklampsi grupları karşıklaştırıldığında proteinüri konusunda anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: 24 saatlik idrar toplama işlemi yerine, preeklampsi risk gruplarında rutin antenatal takiplerde bile kullanılabilecek basit ve hızlı bir test olan spot idrarda protein/kreatinin testinin kullanılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Background: Preeclampsia is a common complication in pregnancy and it's one of the most important causes of maternal/fetal deaths. After hypertension, one of the most frequently used criteria to diagnose preeclampsia is proteinuria, caused by the disruption of the glomerular filtration barrier. In order to detect proteinuria; a dipstick urine analysis, spot urine protein-to-creatinine ratio or 24 hour urine protein tests are needed. Although it's the gold standard, 24 hour urine collection is time consuming and delays the diagnosis when fast decisions are required. However, spot urine tests have advantages as they are fast and cheap. In this study, we aim to show that spot urine test is a strong alternative. Method: 175 patients; tested with both 24 hour urine protein test and spot urine protein-to-creatinine ratio, who were diagnosed with preeclampsia in 2017-2020 at SBU Kocaeli Derince Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic were retrospectively evaluated. 39 patients were taken out of the study and 136 patients were statistically analyzed. Based on the gold standard 24 hour urine protein test values; the sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value and cutoff value of the spot urine protein-to-creatinine ratio test and dipstick urine analysis were calculated. Results: A moderate agreement and correlation was detected between 24-hour urine protein test and spot urine protein-to-creatinine ratio. In the ROC curve analysis, the spot urine protein-to-creatinine ratio cutoff value was >0.246 mg/g and the dipstick urine analysis showed cutoff value of the protein test >0. When early and late preeclampsia, and preeclampsia and preeclampsia with severe features groups were compared, no significant difference was found in proteinuria. Conclusion: Instead of 24-hour urine collection, it was thought that spot urine protein-to-creatinine ratio which is a simple and fast test that can be used even in routine antenatal follow-ups in preeclampsia risk groups can be used.