Çenelerde görülen dev hücreli granülomlarda CD34, Ki-67 ve TRAPimmünoekspresyonunun klinikopatolojik bulgular ile ilişkisininincelenmesi
Evaluation of CD34, Ki-67, and TRAP immunoexpression in central giant cell granulomas of the jaws and their association with clinicopathological features
- Tez No: 1021938
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KOCA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dev hücreli granülom, immunohistokimya, CD34, Ki-67, TRAP, Central gpant cell granuloma, pmmunohpstochempstry, CD34, Kp-67, TRAP
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dev hücreli granülomlar (DHG), çenelerde görülen ve biyolojik davranışı değişkenlik gösterebilen benign lezyonlardır. Bu çalışmanın amacı, DHG olgularında CD34, Ki-67 ve TRAP ekspresyonlarını immünohistokimyasal olarak değerlendirmek ve bu bulguları klinik, radyolojik ve patolojik özelliklerle ilişkilendirmektir. Yöntem: Bu çalışmada, 2014 ile 2024 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda cerrahi olarak tedavi edilmiş ve patolojik tanısı DHG olan hastalar değerlendirildi. Dışlanma kriterleri uygulandıktan sonra 61 hastadan elde eldilmiş 77 adet patolojik preparat çalışmaya dahil edildi. Klinik ve radyolojik veriler arşiv kayıtlarından elde edildi. Histolojik ve immünohistokimyasal analizler için Patoloji Anabilim Dalı arşivlerinde bulunan parafin doku blokları kullanılarak CD34, Ki-67 ve TRAP boyamaları gerçekleştirildi. İmmünohistokimyasal ekspresyon düzeyleri, hastaların demografik özellikleri, lezyonun lokalizasyonu, kemik ile ilişkisi, lokal agresiflik bulguları, travma varlığı, ameliyat yöntemi, diş çekimi varlığı ek hastalık varlığı, nüks sayısı ve nüks durumu ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 61 hastaya ait 77 preparat dahil edildi. Olguların %74'ü kadın olup nüks oranı %33,8 olarak belirlendi. CD34 ortalama mikrovasküler yoğunluk değeri 25,19 ± 11,05, Ki-67 proliferasyon indeksi 45,99 ± 25,85 ve TRAP pozitiflik ortalaması 28,38 ± 12,48 olarak hesaplandı. CD34 ile Ki-67 arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı (r=0,305; p=0,007). Diş çekimi ve diş taşı varlığı olan olgularda TRAP ekspresyonunun anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görüldü (p=0,045). Cinsiyet ile nüks varlığı ve nüks sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (sırasıyla p=0,002 ve p=0,007). Diğer klinik ve radyolojik parametreler ile immünohistokimyasal belirteçler arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). V I Sonuç: Bu çalışmada DHG olgularında CD34 ile Ki-67 arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki saptanmış olup, anjiyogenez ile proliferatif aktivite arasında olası bir bağlantı olduğu düşünülmektedir. TRAP ekspresyonunun diş çekimi ve diş taşı varlığı ile ilişkili bulunması, inflamatuvar uyarının osteoklastik aktivite üzerindeki etkisini düşündürmektedir. Cinsiyet ile nüks varlığı ve nüks sayısı arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Bununla birlikte, immünohistokimyasal belirteçlerin çoğu klinik ve radyolojik parametre ile anlamlı ilişki göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Central giant cell granulomas (CGCGs) are benign jaw lesions with variable biological behavior. The aim of this study was to evaluate CD34, Ki-67, and TRAP expression immunohistochemically in CGCG cases and to investigate their association with clinical, radiological, and pathological features. Methods: In this study, patients who were surgically treated between 2014 and 2024 at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Ege University, and had a pathological diagnosis of giant cell granuloma (GCG) were evaluated. After applying the exclusion criteria, a total of 77 pathological specimens obtained from 61 patients were included in the study. Clinical and radiological data were obtained from archival records. For histological and immunohistochemical analyses, paraffin-embedded tissue blocks archived in the Department of Pathology were used, and CD34, Ki-67, and TRAP stainings were performed. Immunohistochemical expression levels were compared with patients' demographic characteristics, lesion localization, relationship with bone, findings of local aggressiveness, presence of trauma, surgical method, presence of tooth extraction, presence of comorbid diseases, number of recurrences, and recurrence status. Results: A total of 77 specimens from 61 patients were included. Seventy-four percent of the specimens belonged to female patients, and the recurrence rate was 33.8%. The mean microvessel density for CD34 was 25.19 ± 11.05, the Ki-67 proliferation index was 45.99 ± 25.85, and the mean TRAP expression level was 28.38 ± 12.48. A positive and statistically significant correlation was observed between CD34 and Ki-67 (r = 0.305; p = 0.007). TRAP expression was significantly higher in cases with a history of tooth extraction and dental calculus (p = 0.045). A statistically significant association was found between gender and both recurrence presence and recurrence number (p = 0.002 and p = 0.007, respectively). No significant association was detected between other clinical or radiological parameters and the immunohistochemical markers (p > 0.05). V I I I Conclusion: A significant positive correlation between CD34 and Ki-67 was identified in CGCG cases, suggesting a possible association between angiogenesis and proliferative activity. The association of TRAP expression with tooth extraction and dental calculus may indicate the influence of inflammatory stimuli on osteoclastic activity. A significant relationship was observed between gender and recurrence parameters. However, most immunohistochemical markers did not demonstrate significant associations with clinical or radiological features.