Odontojen kistlerde osteopontin, CD44V6 ve ıntegrin alfa v incelenmesi
Investigation of osteopontin, CD44v6 and integrin alpha v at odontogenic cyst
- Tez No: 317000
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAMİ YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Patoloji, Dentistry, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Odontojen Kistler, Ameloblastoma, Osteopontin, CD44v6, Integrin Alfa V, Odontogenic Cysts, Ameloblastoma, Osteopontin, CD44v6
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Diş hekimlerinin çene kemiklerinde sıklıkla karşılaştığı olgular arasında apikal granulom ve odontojen kistler bulunmakla birlikte odontojen tümörler arasında da en sık karşılaşılan oluşumlar ameloblastomalardır. Odontojen keratokistler, lokal agresif seyri, yüksek rezidiv oranı ve çevre dokulara invazyonu sebebiyle en agresif ve maligniteye dönüş ihtimali de en yüksek odontojen kist olarak kabul edilir ve çenelerde görülen tüm kistlerin %5-15'ini oluşturur (55,119).Osteopontin bir ekstraselüler matriks proteinidir ve hücre ataşmanı ile migrasyonunu artırır (34,105,122). Ayrıca osteoklast prekürsörlerine kimyasal afinite göstererek osteoklastik aktiviteyi düzenler. Osteopontin ekspresyonu; özellikle meme ve prostat gibi osteotropik eğilimi olan kanser türlerinde, hücrelerin maligniteye dönüşümü ve metastaz ile ilişkilendirilmektedir (15,122).Tümör hücresi membran reseptörlerinden olan CD44v6'ya OPN bağlanması tümör hücrelerinin motilitesini, migrasyonunu, invazyon ve yayılmasını arttırır. Bunun yanında OPN-CD44v6 ilişkisinin integrin aktivasyonunu arttırdığı belirlenmiştir (65).Hücrelerin ekstraselüler matrikse bağlanması integrin denilen geniş bir protein ailesinin yardımıyla gerçekleşir. Integrin aracılığı ile olan sinyal iletimi hücrelerin yayılımı, göçü, hayatta kalması, çoğalması ve farklılaşması için gereklidir. Integrinler ve büyüme faktörleri arasındaki karşılıklı iletişim pek çok hücresel olayda daha keskin bir kontrolün sağlanmasına neden olur (80,83,147).Bu çalışmada odontojen keratokist, ortokeratinize odontojen kist, radiküler kist, dentigeröz kist ve ameloblastoma olgularında, epitel dokusunda Osteopontin, Integrin ?v ve CD44v6 ekspresyonu araştırılarak, lezyonların lokal agresif davranış ve osteolitik özellikleri ile Osteopontin, Integrin ?v ve CD44v6'nın ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Periapical granulomas and odontogenic cysts are frequently seen in dental practice associated with jaw bones and ameloblastomas are the most common odontogenic tumors. Odontogenic keratocysts consists of 5-15% of all odontogenic cysts in the jaws, because of their local aggressive behavior, increased recurrence rate and invasion of surrounding tissues, odontogenic keratocysts are considered to be the most agressive cysts and the possibility of malignant transformation is the highest among all cysts in the jaws (55,119).Osteopontin is an extracellular matrix protein and has been shown to promote cell attachment and migration (34,105,122). OPN is also a chemoattractant to precursors of osteoclasts and can modulate osteoclast activity. The expression of OPN is correlated with malignant transformation of cells and metastasis in several human cancers, especially in those with osteotropic tendency such as breast and prostate carcinomas.Binding of Osteopontin to tumor cell membrane receptor CD44v6 can enhance the motility, migration, invasion and spread of tumor cells. Furthermore, it has indicated that the OPN?CD44v6 interaction promotes integrin activation (65).Binding of cells to extracellular matrix takes place with the help of the so-called large family of integrin proteins. The integrin mediated signal transduction is required for spread, migration, survival, proliferation and differentiation of cells. Mutual interaction between integrins and growth factors leads sharper control on many cellular event (80,83,147).In this study, osteopontin, integrin ?v, and CD44v6 expression was analyzed at epithelial tissues in cases of odontogenic keratocyst, orthokeratinized odontogenic cyst, radicular cyst, dentigerous cyst and ameloblastoma, aimed to evaluate the relationship of osteopontin, integrin ?v, and CD44v6 expression to locally aggressive behavior and osteolytic tendency of these lesions.