Yönetim bilişim sistemleri ve örnek bir uygulama
Management information systems and a case study
  1. Tez No: 102196
  2. Yazar: TUBA PARLAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FEVZİ BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim, Bilişim Sistemleri, Yönetim Bilişim Sistemleri, YBS, Kurumsal Kaynak Planlaması, KKP, Systems Applications and Products in Data Processing, SAP, Information, Information Systems, Management Information Systems, MIS, Enterprise Resource Planning, ERP, Systems Applications and Products in Data Processing, SAP
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
VI ÖZET Günümüzde rekabetin yoğunlaşması, işletmeleri, müşterileri ve tedarikçileri ile bağlantılarım bütünleşik bir yapı içerisinde ele almaya zorlamaktadır. Hızlı küreselleşme hareketleri, bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve yoğun rekabet ile işletmeler geleneksel eski yöntemlerini hızla bırakma ve işlevsel süreçlerini bilişim teknolojileri ile güçlendirme çalışmalarına başlamışlardır. Bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, Yönetim Bilişim Sistemlerini kullanmayı gerekli kılmıştır. Yönetim Bilişim Sistemleri, organizasyonu yönetmek için gerekli bilgiyi sağlayan, işlevsel süreçler ile ilgili performansları izleyen, koordinasyonu sürdüren ve sürekli bilgi/bilişim sağlayan bir sistemdir. Bu noktada ortaya Kurumsal Kaynak Planlama kavramı çıkmıştır. Kurumsal Kaynak Planlama yazılımı finans ve insan kaynaklan departmanlarının işlevsel süreçlerini otomatikleştiren ve imalatçılara sipariş ve üretim çizelgesi oluşturma gibi süreçlerinde yardımcı olan bir dizi uygulamadır. KKP sistemi SAP' nin R/3 ü gibi son derece kompleks ve kurulumuyla kullanıcıların tüm süreçlerinde köklü değişiklikler yapan bir sistemdir. Bu çalışma ile Bilişim Teknolojilerinin günümüz organizasyonları için önemi ve gerekliliği Yönetim Bilişim Sistemleri ve Kurumsal Kaynak Planlama kavramları çerçevesinde ortaya konmaya çalışılmıştır. Kurumsal Kaynak Planlama, sektöründe en bilinenlerden olan SAP R/3 Sistemi uygulama yazılımı incelenerek bu kavram pekiştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Today intensify competition forces organizations to integrate with their customers and suppliers. Organizations begin to leave rapidly their traditional old methods and force their operational processes with Information Technologies due to the globalization and competition. Management Information Systems provide information for managing an organization, monitoring performance, maintaining coordination, and providing background information about the organization's operations. Recently, Enterprise Resource Planning term appears from Management Information Systems. Enterprise Resource Planning software is a set of applications that automate finance and human resources departments and help manufacturers handle jobs such as order processing and production scheduling. Enterprise Resource Planning systems such as SAP's R/3 are complex and installing the software often forces users to change their internal processes. The research shows that the importance and necessity of Information Technologies for today's organizations with the framework of Management Information Systems and Enterprise Resource Planning terms. In tis study, SAP that is the most successful ERP company today and its R/3 System are investigated.