Lornoksikam ve etodolakın gömülü alt çene üçüncü molar diş çekiminden sonra gelişen ağrı, ödem ve trismus üzerineki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of lornoxicam and etodolac on pain, swelling and trismus after removal of lower third molar
- Tez No: 799378
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMAD NABI BASIRY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Etodolak, Lornoksikam, Ödem, Trismus, Edema, Etodolac, Lornoxicam, Pain, Trismus
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışmanın amacı, lornoksikam ve etodolakın gömülü alt çene üçüncü molar diş çekimi sonrası meydana gelen ağrı, ödem ve trismus üzerineki etkisini karşılaştırmaktır. GEREÇ YÖNTEM: Çalışmamız randomize olarak bölünmüş ağızda planlanmıştır. Çalışmaya bilateral olarak tamamen kemik retansiyonlu gömülü olan mezioangular üçüncü molar dişler dahil edilmiştir. Her iki cinsiyetten 20 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların bir tarafının çekiminden sonra lornoksikam verilirken, diğer tarafının çekiminden sonra etodolak randomize olarak verilmiştir (İkinci diş çekimi minimum 21 gün sonra yapılmıştır). Tüm hastalarda diş çekim işlemi lokal anestezi altında gerçekleştirilmiştir. Ağrı postoperatif 2., 6., 12., 24. ve 48. saatlerde VAS ile değerlendirilmiştir. Ödem, postoperatif 48. ve 168. saatlerde tragus-labiyal komissür, angulus mandibula-gözün lateral kantusu, angulus mandibula-labiyal komissür arası mesafelerin esnek cetvel vasıtasıyla ölçülerek değerlendirilmiştir. Trismus ise, 48. ve 168. saatlerde keser dişler arası mesafenin milimetrik kumpas vasıtasıyla ölçülmesiyle değerlendirilmiştir. BULGULAR: Ağrıya ilişkin olarak VAS değerleri 2. saatte lornoksikam grubunda daha düşüük iken, 12., 24. ve 48. saatlerde ise etodolak grubunda VAS değerlerinin daha düşük olduğunu sonucuna ulaşılmıştır. 6. saatte ise, her iki grupta VAS değerlerinin yaklaşık olarak eşit olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Gruplar arası değerlendirmede ağrı açısından 2., 6., 12., 24., ve 48. saatlerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ödem katsayısının ise, 48. ve 168. saatlerde etodolak grubunda daha düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır, fakat çalışma grupları arasında ödem katsayısı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Trismus katsayısı etodolak grubunda daha düşük olmasına ragmen, gruplar arasında var olan farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. SONUÇ: Lornoksikam ve etodolakın alt çene gömülü üçüncü molar dişlerin çekiminden sonra gelişen ağrı ödem ve trismus üzerine etkileri farklı zaman dilimlerinde değerlendrilmiş, grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the this study is to compare the efficacy of lornoxicam and etodolac on pain, swelling and trismus after lower third molar surgery. MATERIALS AND METHODS: Our study was planned randomized clinical trial. 20 systemically healthy patients (in both gender) who have bilateral mesioangular impacted third molar teeth was included. Third molar tooth on the contralateral side was extracted minimum 21 days after the first extraction. Pain was evaluated 2th, 6th, 12th, 24th, and 48th hours using postoperatively. Swelling and trismus was evaluated 48th and 168th hours after sugery. Swelling was measured using three reference lines on face (Tragus-Labial Commissure, Angulus Mandible-Lateral Cantus of Eye, and Angulus Mandible-Labial Commissure). Trismus was measured by means of interincisal distance. Lornoxicam or etodolac was given randomly after extraction. RESULTS: In respective of pain data, VAS is lower in lornoxicam group at early periods (2th hour) while VAS is lower in etodolac group at late periods (12th, 24th and 48th hours). VAS was approximately equal in study groups at 6th hour. However, this difference was not statistically significant in both groups. Swelling and trismus in 48th and 168th hours was higher in lornoxicam group compared to etodolac grup but differences were not statistically significant. CONCLUSION: Based on the results of the this study, both lornoxicam and etodolac was effective on management of pain. Lornoxicam and etodolac had similar impacts on pain, swelling and trismus after lower third molar surgical extractions.