Çeşitli liken türlerinden elde edilen ekstrelerin antiinflamatuar etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 102817
  2. Yazar: DERYA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİS SÜLEYMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Likenler, Antiinflamatuar Etki, Sıçan, Karragenin, Cotton Pellet, Lichen, Antiinflammatory Effect, Rat, Carrageenan, Cotton Pellet. IIOI80U1
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 676
Özet
Ill ÖZET Likenler alg ve mantarların ortak yaşamasıyla ortaya çıkan simbiyotik organizmalardır. Son yıllarda liken metabolit ve ekstrelerinin antibakteriyal, analjezik, antimitotik, antirristaminik, antiviral ve spazmolitik etkilerinin olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, Pseudovernia furfuracea(P-l), Usnea langisimma(U-l), Cladonia rangiformis(C-l) ve Cetraria islandika(S-l) likenlerinden elde edilen ekstrelerin antiinflamatuar etkileri araştırıldı. Çalışmanın ilk bölümünde yukarıda adı geçen liken ekstrelerinin her birisinin 50, 100, 200 mg/kg dozlarda formalin inflamasyon modelinde etkileri incelendi. Herbir liken ekstresi belirtilen dozlarda günde bir kez olmak üzere iki gün süre ile verildi. Son dozdan sonra iki saat içinde sıçarım arka pençesine %1'lik 0.2 ml formalin enjekte edildi. Formalin ile indüklenen pençe hacmi artışı hidropletismometre ile ölçüldü. Formalin inflamasyon modelinde P-l ve U-l ekstrelerinin antiinflamatuar etkisi tespit edilmezken, C-l ve S- Fin belirgin antiinflamatuar etkisi tespit edildi. C-l ve S-Fin'in yaptığı antiinflamatuar etki sırasıyla % 43.3 ve % 73.3 olarak belirlendi. Deneyin ikinci bölümünde ise antiinflamatuar etki gücü en yüksek tespit edilen S-l ayrıca, karragenin, histamin, serotonin, dekstran ve cotton pellet inflamasyon modellerinde araştırıldı. S-l karragenin inflamasyon modelinde %39.8, histamin inflamasyon modelinde % 33.4, serotonin inflamasyon modelinde % 44.2 ve dekstran inflamasyon modelinde %38.6 oranında inhibisyon yaptığı görüldü. Son olarak S-l'in cotton pellet inflamasyon modelinde etkisi araştırılmış ve bu modelde granulom oluşumunu %50 oranında inhibe ettiği saptandı. Formalin, karragenin, serotonin, histamin ve dekstran inflamasyon modellerinde değişik mediyatörlerin rolleri bilinmektedir. Daha önceki pek çok çalışmada liken metabolitlerinin, prostaglandin ve lökotrien sentezini inhibe ettiği gösterilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda S-l ve C-l'in antiinflamatuar etMlerinin olduğu belirlendi. Bu etkilerden inflamasyon mediyatörlerinin inhibisyonunun sorumlu olabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Lichens are symbiotic organisms composed of fungi and algae. Recently, metabolites and extracts of lichen have been found to exhibit antimicrobial, antiviral, antimitotic, antihistaminic, spasmolytic and analgesic effects. In this study, we aimed to investigate antiinflammatory effects of Pseudovemia furfiiracea(P-l), Usnea langisimma(U-l), Cladonia rangiformis(C-l) and Cetraria islandika(S-i) extracts obtained from various lichen species. In the first series of our experiment, antiinflammatory effects of 50, 100 and 200 mg/kg doses of each lichen were investigated in formalin induced inflammation. Each of lichen extracts at doses mentioned above was given once a day for a period of 2 days. After the last dose was given, 0.2 ml formalin (1% w/v) was injected into rat hind paws with in two hours. Edema caused by formalin was measured by means of hydroplethysmometer. In formalin-induced edema, S-l and C-l showed significant inhibition of edema while P-l and U-l did not. Antiinflammatory effects of 200 mg/kg doses of S-l and C-l were calculated as 73.3% and 43.3%, respectively. In the second series of our experiment, the effects of S-l of which antiinflammatory potency was determined as the highest, were also investigated in aseptic arthritis models produced by carrageenan, histamine, serotonin, dextran. S-l showed 39.8% inhibition on carrageenan model, 33.4% inhibition on histamine model, 44.2% inhibition on serotonine model and 38.6% inhibition on dextran model. Finally, the effect of S-l was examined on cotton pellet test. In this model, it was seen that S-l inhibited 50% of cotton pellet-induced granuloma. It is known that some mediators have roles in formalin, carrageenan, dextran, serotonine and histamine-induced edema in rat hind paw. Recently, it has been reported that lichen metabolites inhibited the syntheses of prostaglandins and leukotrienes. Antiinflammatory effects of S-l and C-l, revealed in the present study, might depend on inhibition of inflammatory mediators which are released by proinflammatory agents.