Halı dokuyanlarda karpal tünel sendromu sıklığı
The Prevalence of CTS among carpet weaver
- Tez No: 102921
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GALİP AKHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: KTS, Uğraşı, Riskfaktörü, Sıklık, ENMG, CTS, Occupation, Risk Factor, Prevalence, ENMG
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
46 ÖZET Hah Dokuyanlarda Karpal Tünel Sendromu Sıklığı Bu çalışmada KTS'ye neden olduğu bilinen el ve bilek hareketlerinin yapılarak çalışıldığı iş kollarından biri olan halı dokuyanlarda KTS sıklığı araştırıldı. Rastgele olarak seçilen hah dokuyucular ile yine rastgele olarak seçilen kontrol grubu KTS yönünden karşılaştırıldı. Tümü kadm olan 60 kişilik çalışma ve 20 kişilik kontrol grublannda semptomatik ve fonksiyonel durumlarının tayini için W.David ve ark geliştirdiği semptom skorlaması ve fonksiyonel skorlamadan oluşan bir anket uygulandı, tam bir fizik ve nörolojik muayane yapıldı. KTS kriteri olarak ENG ile median ve radial sinilerin duyusal latans farkının 0.4 msn veya daha uzun olması kabul edildi. Sonuçlarda; total semptomatik skor ortalaması çalışma grubunda 23.62 (95% CI: 20.97 to 26.28) idi. Bu değer ortalaması 14.05, %95 CI: 12.49 to 15.60 (Mann Whitney U istatistik 242, U': 938, pO.0001) olan kontrol grubundan daha yüksekti. Total fonksiyonel skor ortalaması çalışma grubunda 14.61 (95% CI: 13 tol6.32) idi. Bu değer ortalaması 9.8 95% CI: 8.81 to 10.71 (Mann Whitney U statistic 285, U': 895, p=0.0006) olan kontrol grubundan daha yüksekti. Hah dokuyanlarda semptom ve fonksiyonel skorlar arasındaki korelasyon Paired t testi ile karşılaştırıldığında anlamlı bulundu. ( r = 0.8374) ENG sonuçlarına göre çalışma grubunda 35 (44%) vaka ve 49 elde (40.83%) KTS saptanırken, kontrol grubunda 4 (20%) vaka ve 5 elde (12.5%) KTS tanısı kondu. (Fischer OR 5.6, 95% CI: 1.67-18.73, p=0.0041). Hem klinik bulguları hem de ENG ile KTS tanısı almış 33 vaka saptandı. Klinik muayenesi normal olan 2 vakada ENG ile KTS tanısı konulurken, klinik muayene ile KTS düşünülen 11 vakada ENG ile KTS saptanmadı. Hah dokuyucular ve kontrol grubundaki KTS oranları Chi-square testi ile değerlendirildiğinde anlamlı olarak bulundu.( y2, SD, p=0.0067)
Özet (Çeviri)
47 SUMMARY The Prevalence of CTS among carpet weaving workers. The aim of this study is findout what is the prevalance of CTS is among carpet weaving workers. Some hand and wrist movements are purposed occupational risk factors for CTS. The study group included carpet weaver in four workshops, control group included healthy women at random. All of the women includig the study and control group obtained from 60 cases for study group, and 20 cases for control group. The Boston Questionnaire ( W.David at all. 1993) was used to assess the severity of symptoms and functional status in the study and control group. CTS was diagnosed by physical and neurological examination and EMG criteria, difference between the median and radial latency was more then 0.4 msn. The mean of total symptomatic scores for study group was 23.62 ( 95 %C1: 20.97 to 2628), and higher then control group whose mean was 14.05, (95 % CI: 12.49 to 15.60 ( Mann Whitney U statistic 242, LP: 938, pO.0001). The mean of total functional score for study group was 14.61 ( 95% CI: 13to 16.32), and higher then control group whose mean was 9.8 95% CI: 8.81 to 10.71 (Mann Whitney U statistic 285, IT: 895, p=0.0006). There was a correlation between symptomatic and functional scores ( Paired t statistic, r : 0.8374). There were 35 cases (44%) and 49 hands ( 40.83%) in the study group and 4 cases (20%), and 5 hands (12.5%) in control group diagnosed CTS by ENG. (Fischer OR 5.6, 95 % CI: 1.67-18.73, p= 0.0041). ENG showed CTS in only 2 cases whose clinical examinations were normal while ENG did not become clear diagnosis in 1 1 cases supposed CTS by clinical examination in the study group. There was a significant difference in the rates of CTS between study and control group.