Bağlılık tiplerinin konversiyon bozukluğuyla ilişkisi
  1. Tez No: 103223
  2. Yazar: İLKAY BAŞAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FARUK GÜRGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlılık, konversiyon, psikopatoloji. 26, Attachment, conversion, psychopathology. 27
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmamızda erişkinlerde görülen bağlılık tiplerinin konversiyon bozukluğu tanısıyla ilişkisini ortaya koymak hedeflenmiştir. Yöntem: 2001 yılı ocak, şubat, mart ve nisan aylarında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri polikliniğine başvuran hastalardan DSM-IV tanı kriterlerine göre konversiyon bozukluğunu karşılayan 43 kişi çalışmaya alınmıştır. Bu hastalara uygulanan 36 soruluk bağlılık değerlendirme anketiyle saptanan skorlar ve bağlılık tipleri 69 kişilik kontrol grubuyla karşılaştırıldı. Bulgular: Kontrol grubu bunaltı puanı ortalaması -17.0, kaçınma puan ortalaması -27.8 ve güvenli bağlılık oram % 76.8 olarak saptandı. Buna karşılık konversiyon grubunda bunaltı puan ortalaması -2.8, kaçınma puan ortalaması -11.7 ve güvenli bağlılık oram % 44.2 idi. Sonuç: Bilgiler değerlendirildiğinde konversiyon grubunda daha yüksek ilişki kaçınma ve bunaltı düzeyleri bulunduğu, bunun da güvensiz bağlılık davranışı şeklinde kendini gösterdiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Objective: We aimed to determine the correlation between attachment style and conversion disorder in this study. Method: Fourty-three patients who were diagnosed as conversion disorder acording to DSM-IV at Dicle University, Faculty of Medicine are included in the study. The Turkish translation of close relationship questionare is performed on this conversion group and also the control group which include 69 people. Results: The results indicate that the conversion group have a mean anxiete score of -2.8, a mean avoidance score of -11.7 and a secure attachment frequency of 44.2 %. Where as the control group have a mean anxiete score of -17.0, a mean avoidance score of -27.8 and a secure attachment frequency of 76.8 %. Conclusion: The results suggest that the conversion group have a higher anxiete and avoidance score and also insecure attachment frequency then control group.