Embriyonel sıçan kalbinde atriyal natriüretik peptid (ANP), desmin, vimentin, laminin ve fibronektin dağılımları ve kalp gelişimi ile fonksiyonel ilişkileri: İmmunohistokimyasal çalışma
The distrubitions of atrial natriuretic peptide (ANP), desmin, vimentin, laminin and fibronectin in embryonal rat heart and their functional relationships with heart development: An immunohistochemical study
- Tez No: 103260
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL ÜSTÜNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Sıçan, Embriyo, Kalp, ANP, Desmin, Vimentin, Laminin, Fibronektin, Immunohistokimya IV, Rat, Embryo, Heart, ANP, Desmin, Vimentin, Laminin, Fibronectin, Immunohistochemistry
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1358
Özet
ÖZET Bu çalışmada, gelişmekte olan sıçan kalbinde, Atriyal Natriüretik Peptid (ANP), desmin, vimentin, fibronektin ve lamininin bölgesel dağılımları ve bunlann kalp gelişimiyle fonksiyonel ilişkileri ışık mikroskop düzeyinde immunohistokimyasal metodlarla incelendi. Çalışmada, prenatal 11, 13, 15, 17, 19 ve 21 günlük sıçanlardan alınan kalp dokuları immunohistokimyasal teknikle boyanarak ışık mikroskobu ile incelendi. ANP immunoreaktivitesi ilk olarak embriyonal 13. günde gözlendi. ANP immunoreaktivitesi bakımından pozitif olan hücreler hem atriyum hem de ventrikul bölgelerinde bulundu. Embriyonal sıçan kalbinde ANP immunoreaktivitesi, atriyum ve ventrikul bölgelerinde farklılık gösterdi. Gelişime paralel olarak atriyumlarda ANP immunoreaktivitesi sürekliliğini korurken, ventrikûllerdeki immunoreaktivite giderek azaldı. 21 günlük kalpde sadece kalp boşluklarına komşu subendokardiyal alanlardaki kardiyomiyositlerde ANP belirlendi. Desmin, vimentin, fibronektin ve laminin ise, 11. günde pozitif immunoreaktivite gösterdiler. 11. günde desmin, globüler (nokta benzeri) yapıda hücre sitoplazmalannda belirirken, 13. günden itibaren bu immunoreaktivite fibriller (çubuk benzeri) formda gözlendi. Gelişim boyunca desmin immunoreaktivitesi, kas fibrillerinin Z çizgileri üzerinde ve interkalar disklerde belirgin şekilde iken, vimentin immunoreaktivitesi, fibroblastlarda, mezenşimal hücrelerde, endotel hücrelerinde ve çok az da olsa kardiyomiyositlerde gözlendi. Laminin kardiyomiyositlerin, fibroblastlann ve mezenşimal hücrelerin bazal laminalarında ve de kalbin perikardiyum ve endokardiyum tabakalarında gözlenirken, fibronektin immunoreaktivitesi daha çok vasküler duvarda ve endotel hücrelerinde gözlendi. Sonuç olarak, bu çalışmadan, ANP'nin prenatal dönem süresince, arafilaman proteinleri ve ESM proteinleri ile birlikte otokrin/parakrin yollarla miyokardiyal büyümeyi regüie edebileceği ve böylelikle kalp dokusunun düzenli büyümesi ve çalışmasını sağlayan faktörlerden birisi olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, using developing rat hearts regional distributions of ANP( Atrial Natriuretic Peptide), desmin, vimentin, fibronectin and laminin and their functional relationships with heart development were studied with immunohistochemical techniques under a light microscope. During this study, heart tissues taken from rats aged of 1 1, 13, 15, 17, 19, and 21 days were stained with immunohistochemical techniques and observed under a light microscope. The first ANP immunoreactivity was seen on embryonic day 13 when ANP immunoreactive positive cells were seen in both the atrium and ventricle. However there are differences in the ANP immunoreactivity in embryonic rat hearts between the atrial and ventricular regions. While ANP immunoreactivity in the atria remained constant this immunoreactivity in ventricles continuously decreased. ANP immunoreactivity was only observed on cardiomyocytes near the cardiac chamber in the subendocardial region on embryonic day 21. On the other hand, desmin, vimentin, fibronectin and laminin showed positive immunoreactivity on embryonic day 11. On embryonic day 11 desmin was seen in a globular ( dot-like) form in the cytoplasma whereas this immunoreactivity was seen fibrillar (rod-like) form from the beginning of embryonic day 13. During development, clear desmin immunoreactivity was observed on Z-discs of muscle fibriles and the intercalated discs, while vimentin immunoreactivity was observed in the fibroblasts, the mesenchymal cells, the endothelial cell and to a much lesser extent in the cardiomyocytes. While laminin was observed on the basal lamina of mezenchymal cells, the fibroblasts and cardiomyocytes and the pericardium and endocardium of the heart, fibronectin immunoreactivity was observed mostly in vascular walls and endothelial cells. In conclusion, according to this study's results, it can be said that ANP together with ESM proteins and intermediate proteins might regulate myocardial growth in otocrin/paracrin ways during prenatal periods and so ANP might be one of the factors that ensures the balanced growth and functioning of heart tissues.