Valproik asitin sıçan fötüsünün iskelet sistemine etkisi ve folik asit ile vitamin E'nin rolü
The effects of valproic acid on rat fetus skeletal system and the role of folic acid and vitamin E
- Tez No: 138508
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF NERGİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Rat, skeletal system, valproic acid, folic acid, vitamin E. Xi
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET VALPROİK ASİT'ÎN SIÇAN FÖTÜS'ÜNÜN İSKELET SİSTEMİNE ETKİSİ VEFOÜK ASİT ÎLE VİTAMİN E'NİN ROLÜ Bu çalışmada, Valproik Asit5 in (VPA) sıçan embriyonal gelişim sürecinde oluşturduğu iskelet sistemi malformasyonlarını önlemede folik asit (FA) ile vitamin E'nin koruyucu rolünün belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla 24 adet erişkin gebe dişi Wistar Albino srçan kullanıldı. Sıçanlar dört eşit gruba bölündü. Birinci grup kontrol; ikinci gruba 300 mg/kg VPA; üçüncü gruba 300 mg /kg VPA + 250 mg/kg vitamin E ve dördüncü gruba 300 mg/kg VPA + 400 ug/kg folik asit verildi. Tüm gruplara gebeliğin yirminci gününde sezaryan uygulandı. Elde edilen fötüsler boy, ağırlık ve iskelet sistemi malformasyonları yönünden incelendi. VPA uygulamasından sonra fötüsierin kafatası kemiklerinde belirgin bir kemikleşme geriliği, kostaiarda dalgalanma ile son dört kosta geniş bir açılanma gösteriyordu. Sağ arka ayakta dört parmak izlendi. Gebelik sırasında VPA +vitamin E verilen gruptaki iskelet sistemi anomalileri VPA grubuyla kıyaslandığında nispeten bir azalma olduğu görüldü. VPA ve FA'nırı birlikte uygulandığı grubun ikili iskelet boyamasında kontrollerle hemen hemen aynı görünüm saptandı. Boy ve ağırlık yönünden VPA grubu ile kontrol grubu arasında önemli bir fark bulunduğu halde (P < 0.001), VPA grubu ile diğer deney grupları arasında anlamlı bir fark (P >0.005) bulunmadı. Bu verilere göre VPA'nın sıçan fötüs iskelet sisteminde çeşitli rnalformasyonlara neden olduğu, VPA'nın bu teratojenik etkisini önlemek için tedavi süresince vitamin E ve özellikle folik asit gibi maddelerle desteklenmesi gerektiği sonucuna varıldı. Anahtar K@üm©l@r : Rat, iskelet sistemi, valproik asit, folik asit, vitamin E. x
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECTS OF VALPROIC ACÎD ON RAT FETUS SKELETAL SYSTEM AND THE ROLE OF FOLIC ACİO AND VİTAMİN E. In this study, it is aimed to determine whether Valproic Acid (VPA) forms skeletal malformations during rat embryonic development and to determine the role of preventing these malformations with folic acid (FA) and vitamin E. For this matter, 24 number of adult pregnant female Wistar Albino rats were used. These rats were divided into four equal groups. The first group was the control grup; the second group was administrated 300 mg/kg VPA; the third group was administrated 300 mg/kg VPA + 250 mg/kg vit E and the forth group was administrated 300 mg/kg VPA + 400 ug FA. On the twentyth day of the gestation, cesarean was performed to all groups. The fetuses which had been taken were examined for size, weight and skeletal malformations. After administration of VPA; the evident retardation of ossification at cranium bones, the andulation at ribs, the wide angle at the last four ribs and four toes at the behind of right foot were observed. When the group which had been given VPA + vitamin E was compared with the group VPA, it was seen that there was a relative decrease at skeletal malformations. It was established almost the same appereance between the group that had been given VPA with FA together and the control group. Although an important difference was found between the group VPA and the control group for size and weight ( P < 0.001) there wasn'i a significant difference between the group VPA and the other experimental groups ( P < 0.05). According to these datas, we found the result that VPA causes varying malformations on rat skeletal system and to prevent these teratogenic effects of VPA, the substances like vitamin E and especially folic acid must be supperted during the period of the treatment.