Lateral epikondilit tedavisinde iki farklı tedavi protokolünün karşılaştırılması
A Comparison of two different treatment protocols in the treatment of lateral epicondylitis
  1. Tez No: 103516
  2. Yazar: MAVİ MENEKŞE ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FATMA UYGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Lateral epikondilit, tenisçi dirseği, transvers friksiyon masajı, laser, periferik eklem mobilizasyonu, dirsek ağrısı
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1299
Özet
ÖZET Öz, M.M. Lateral Epikondilit Tedavisinde İki Farklı Tedavi Protokolünün Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2001. Bu çalışma, lateral epikondilit tanısı konmuş olgular üzerinde iki farklı tedavi protokolünün tedavideki etkinliğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmamız Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Tedavi Departmanı ve Beytepe Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ünitesinde yapılmıştır. Lateral epikondilit problemi olan 30 olgu rastgele yöntemle 2 gruba ayrılmıştır. Birinci gruptaki 15 olguya periferik eklem mobilizasyonu ve laser, ikinci gruptaki 15 olguya ise periferik eklem mobilizasyonu ve TFM uygulanmıştır. Tedavi programı; laser ve TFM haftada 3 gün, periferik eklem mobilizasyonu her gün olmak üzere toplam 2 hafta (10 seans) uygulanmıştır. Olgular tedavi öncesi ve tedavi sonrası; ağrı, palpasyon, normal eklem hareketleri, kas testi, lateral epikondilite özel dirençli testler ve standart pozisyonda kavrama kuvveti yönünden değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda hem laser hem de TFM grubunda, tedavi sonrasında başlangıca göre istatistiksel açıdan anlamlı farklar olduğu gözlenmiştir (p0.05). Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar, lateral epikondilit tedavisinde kullandığımız iki farklı tedavi protokolünün birbirlerine göre üstünlüğünün olmadığı sonucunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Öz, M.M. A comparison of two different treatment protocols in the treatment of lateral epicondylitis, Master's Thesis, Ankara 2001; Physical Therapy and Rehabilitation Programme, Department of Physical Therapy and Rehabilitation, Hacettepe Universty, Healty Science institate. This study was conducted on individuals who were diagnosed with lateral epicondylitis with the aim of investigatin the therapeutic effects of two different treatment protocols in the treatment of lateral epicondylitis. This study was performed in the department of Department of Physical Therapy and Rehabilitation and Beytepe Health Center Physical Therapy and Rehabilitation Unit of Hacettepe University. Thirty patients who had lateral epicondylitis were divided into two groups randomly. Fifteen patients in the first group were treated with peripheral joint mobilization and laser, the other fifteen patients in the second group were treated with peripheral joint mobization and TFM. The therapeutic programme was performed as laser and TFM three days in a week, peripheral joint mobilization every day with a total two weeks (ten seances). All of the patients were evaluated prior to and after therapy for the following parameters; pain, pain on palpation, normal joint movements, muscle strength, resistive tests spesific for lateral epicondylitis and grasping power in standart position.