Egzersizin uyku bozukluğu üzerine etkisi
Effects of exercise on subjects with sleep disturbances
  1. Tez No: 103537
  2. Yazar: ZEKİYE ERASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BURHAN ADAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Uyku, REM, NREM, Sirkadiyen, Uyku Bozukluğu. 39, Exercise, Sleep, REM, NREM, Sircadien, insomnia. 40
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 857
Özet
ÖZET Egzersizin uyku bozukluğu üzerindeki etkilerinin araştırılması yönelik yapılan bu çalışma, günümüzde sıkça ortaya çıkan uyku kalitesinin insan yaşamı üzerindeki etkileri ile beraber düzenli egzersizin, uyku bozukluğu ve günlük yaşam aktiviteleri üzerindeki etkilerini araştırmaya yöneliktir. Bu çalışmada, egzersiz öncesi ve sonrası uyku bozukluğu yoğunluğu farklılıkları araştırılmaya çalışılmıştır. Çalışmaya 20 erkek, 30 bayan alınmıştır. Çalışmaya alman 18-65 yaş arasındaki bireylerin fiziksel ve mental yetersizliğinin olmaması şartı aranmıştır. Egzersiz öncesinde hastaların nabız, tansiyon ölçümleri alınmış ve buna göre egzersizin yoğunluğu arttırılmıştır. Egzersiz öncesi ve sonrası Pittsburgh Uyku Kalitesi indeksi uygulanmış ve kıyaslanma yapılmıştır. Çalışma 3 ay boyunca devam etmiştir. Yapılan çalışmada, uyku bozukluğunun, bireylerin hayatlarını olumsuz etkilediği, günlük yaşam aktivitelerini düzenli sürdüremedikleri gözlenmiştir. Bu bireylerin uykuya dalmada ve sürdürmede sorun yaşadıkları belirlenmiştir. Egzersiz sonrasında ise bireylerin uyku kalitelerinin arttığı, günlük yaşam aktivitelerini daha kolay ve sağlıklı bir şekilde devam ettirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMMARY Searching effects of exercises over insomnia This study is about effects of exercies over insomnia. It is seem that insomnia affect daily activities negatively. In this paper, density of insomnia, problems that lived before exercise and the differences after exercise is tried to study. There are 20 men and 30 women in this study. This study is applied among 18-65 aged people. It is excluded that can be no physical and mental insufficiency on people. After and before exercise indexs of Pittsburgh sleep quality is applied and is made compare. Study continued during 3 months. In this study it is observed that people who have lots of insomnia in affects theire lives negative and some problem about harmony of daily life. It has determined that there is a problem to go to with and to continue sleep. But after exercise it has observed that sleep quality is increased and daily activities are more easy and healty.