Rethinking the Turkish center-right in 1990 s: Erosion or replacement? -The case of the nationalist action party
1990'lı yıllarda Türk merkez sağını yeniden düşünmek: Erimemi yoksa kaymamı? -Milliyetçi Hareket Partisi'nin durumu-
  1. Tez No: 103659
  2. Yazar: YUSUF GÖZÜKÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN ÖZBUDUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçi Hareket Partisi, MHP, Ülkücü Hareket, Türk Milliyetçiliği, Merkez, Merkez Sağ, Türk Merkez Sağı, Türk Merkez Sağ Siyasi Partileri iv, Nationalist Action Party, NAP, Idealist Movement, Turkish Nationalism, Center, Center-right, Turkish Center-right, Turkish Center-right Political Parties. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET 1990'LI YILLARDA TÜRK MERKEZ SAĞINI YENİDEN DÜŞÜNMEK: ERİME Mİ YOKSA KAYMA MI? - MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ'NİN DURUMU - Yusuf Gözüküçük Master, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ergun Özbudun Ocak 2001 Türkiye'de 1990'lardaki seçim sonuçlarına baktığımızda Anavatan Partisi (ANAP) ve Doğruyol Partisi (DYP) gibi geleneksel merkez sağ partilerin oylarında sürekli bir düşüş olduğunu, buna karşın Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Refah Partisi (RP) gibi aşın partilerin oylarında ise bir artış olduğunu görmekteyiz. Yine geçen on yılda hiç bir partinin bir birini takip eden iki seçimden üstüste birinci parti olarak çıkamayışı, seçmen tercihlerinin durumu açısından bir diğer çarpıcı noktadır. Bu gelişmeler, Türk Merkez Sağı eriyor mu yoksa aşın partiler merkeze mi geliyor şeklinde sorulara yol açmaktadır. Bu tezin amacı, Türk Merkez Sağının geçen on yıldaki durumunu, bir erime ya da eldeğiştirmeyle merkez sağda kayma olup olmadığı bağlamında, özellikle MHP üzerinde durarak açıklamaya çalışmaktır. Bu çalışmaya göre, 1990'larda Türk Merkez Sağında bir erime gerçekleşmiş ve MHP kendi oylarını tutarken geleneksel merkez sağ seçmeninden de oy almıştır. Bu çalışma, MHP son yıllarda hem bir siyasi parti ve hem de bir siyasi hareket olarak yükselirken, geleneksel Türk Merkez Sağının erimesine bir takım açıklamalar getirmeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RETHINKING THE TURKISH CENTER-RIGHT IN 1990S: EROSION OR REPLACEMENT? - THE CASE OF THE NATIONALIST ACTION PARTY - Yusuf Gözüküçük M. A., Department of Political Science and Public Administration. Supervisor: Prof. Dr. Ergun Özbudun January 2001 Looking at the results of the elections in Turkey in the 1990s, it can be seen that there has been a continuing decrease in the votes of the traditional Turkish center- right parties such as the Motherland Party (MP) and the True Path Party (TPP) while a converse situation has been observed in the case of extreme right parties such as the Nationalist Action Party (NAP) and the Welfare Party (WP). Another striking point about the voter alignments in Turkey during the last decade has been that no party has been the first party in successive elections. These developments led to the questions about whether the Turkish center is eroding, or the extreme right parties are coming to the center. The aim of this thesis is to attempt to clarify the case of Turkish center-right in the last decade in the sense whether there has been a shift in the center-right votes with the erosion of the center or replacement of the center right is taking place, with special emphasis on the case of the Nationalist Action Party. This thesis argues that there has been erosion in the Turkish center-right in the last decade and the NAP obtained some votes from the traditional center-right voters, while maintaining its own voter basis. This study offers explanations for the erosion of the traditional Turkish center-right together with the rise of the NAP in recent years both as a political party and as a political movement.