Onthe Existence of equilibrium in games and economies
Oyunlarda ve ekonomilerde dengenin varlığı üzerine
  1. Tez No: 103666
  2. Yazar: MURAT ATLAMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARHAD HUSSEİNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Existence of equilibrium, s-Nash equilibrium, discontinuous games, time-varying discount factors. m, Denge varlığı, e-Nash dengesi, süreksiz oyunlar, zamanla değişen indirim katsayıları. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ABSTRACT ON THE EXISTENCE OF EQUILIBRIUM IN GAMES AND ECONOMIES Atlamaz, Murat M. A., Department of Economics Supervisor: Associate Professor Farhad Husseinov July 2001 There are three main contributions of this thesis in equilibrium theory. The first is about the existence of equilibrium in discontinuous games. We find sufficient conditions for the existence of s-Nash equilibrium in games with discontinuous payoff functions. In the second one, under time-varying discount factors we restate the Folk Theorems on the existence of equilibria of infinitely repeated games. The third one is about the existence of equilibrium in economies with indivisible goods. We re-formulate the model and the existence result of Danilov et al(2001) with more realistic cost functions, which depend on prices as well as the output level.
Özet (Çeviri)
ÖZET OYUNLARDA VE EKONOMİLERDE DENGENİN VARLI?I ÜZERİNE Atlamaz, Murat Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Farhad Hüsseinov Temmuz 2001 Bu çalışma ile denge kuramına üç ana katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Birincisi süreksiz oyunlarda dengenin varlığı ile ilgilidir. Bu kısımda süreksiz kazanç fonksiyonu olan oyunlarda s-Nash dengesinin varolabilmesi için yeter şartlar gösterilmektedir. İkinci olarak, zamanla değişen indirim katsayıları kullanılarak, sonsuz tekrarlı oyunlarda dengenin varlığına ilişkin Folk teoremleri şekillendirilmektedir. Üçüncü olarak ise bölünemeyen mallardan oluşan ekono milerde dengenin varlığı ele alınmaktadır. Danilov(2001)'in çalışmasında kurulan model ve denge varlık sonuçlan, daha gerçekçi olan, üretim miktarı ile birlikte fiyatlara da bağlı maliyet fonksiyonları kullanılarak tekrar formüle edilmektedir.