Workers of the Ereğli-Zonguldak coal basin, 1848-1922
Ereğli-Zonguldak kömür havzası işçileri, 1848-1922
- Tez No: 103681
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK AKŞİN SOMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Maden İşçileri, Ereğli-Zonguldak Kömür Havzası, Osmanlı İşçi Sınıfı, Ücretler, İş Kazaları VI, Mine Workers, Ereğli-Zonguldak Coal Basin, Ottoman Working Class, Wages, Industrial Accidents IV UC TOKSEKÖCRE1IK l"mW
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET EREĞLİ-ZONGULDAK KÖMÜR HAVZASI İŞÇİLERİ, 1848-1922 Aytekin, Erden Attila Yüksek Lisans, Tarih Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. S. Aksin Somel Temmuz 2001 Bu tez, Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli madencilik bölgesi olan Ereğli- Zonguldak kömür havzasındaki işçileri konu almaktadır. Havza 1848 yılında işletilmeye başlanmış ve 1922 yılma kadar geçen üç çeyrek yüzyıllık süreçte teknoloji, idari yapı, sermaye kompozisyonu vs. bakımlardan hatırı sayılır dönüşümler yaşamıştır. Bu dönüşümlerin havzada çalışan işçilerin çalışma ve hayat şartlan bakımından önemli sonuçlan olmuş, incelenen dönemin sonuna doğru işçiler de kayda değer aktörler olarak olayların gidişini etkilemeye başlamışlardır. Çalışma esasen iki temel hat üzerine kurulmuştur. İlk hat, havzadaki işçi ücretleridir. Farklı kategorilerdeki işçi ücretlerinin gelişimi verilerin mevcut olduğu 1875-1922 yıllan arası dönemde incelenmekte, 1905-11 dönemine ve 1922 yılma özel bir vurgu yapılmaktadır. Buna göre, savaş yıllarında yaşanan belirgin aşınmayı dışanda bırakırsak, gerçek ücretler istikrarlı bir nitelik arz etmiştir. Savaşyıllarında görülen erozyon da işçiler arasında eşit dağılmamış, farklı işçi kategorileri bundan farklı oranlarda etkilenmişlerdir. Tezde ayrıca, tüm imparatorlukta olduğu gibi havzada da meydana gelen 1908 Grevleri'nin ücretler üzerindeki etkisi de tartışılmaktadır. Ücretler üzerinde çeşitli adlar altında yapılan kesintiler de ayrı bir başlık altında ele alınmaktadır. Üzerinde durulan ikinci konu havzadaki ocaklarda yaşanan iş kazalarıdır. 1909-10 yılında vuku bulan kazalar ayrıntılı biçimde ele alınmakta, başta devlet ve işçiler olmak üzere, çeşitli kişi, grup ve kurumlarm kazalara verdikleri tepkiler tartışılmaktadır. Kazalar devletin tepkisi, o dönem Osmanlı devletinin niteliğine ve içinde bulunduğu yapısal ve konjonktürel koşullara uygun olarak, çokbiçimli ve yer yer çelişkili olmuştur. İşçilerin kazalara tepkisiyse greve gitmek biçiminde tezahür etmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WORKERS OF THE ERE?Lİ-ZONGULDAK COAL BASIN, 1848-1922 Aytekin, Erden Attila MA., Department of History Supervisor: Assist. Prof. Dr. S. Aksin Somel July 2001 This thesis focuses on the workers in Ereğli-Zonguldak coal basin, the most important mining region in the Ottoman Empire. The operation in the basin started in 1848, and in the course of the three quarter-centuries that passed until 1922, considerable transformations in terms of technology, administrative structure, capital composition etc. have taken place in the basin. These transformations had important consequences for the working and living conditions of the workers, and towards the end of the period in question, the workers themselves emerged as innegligible actors and began to influence the developments in the basin. The thesis is basically organised around two lines of investigation. The first line is the wages of workers. The development of the wages of different categories of workers is investigated for the period of 1875-1922, for which data exists, and the period of 1905-11 and the year 1922 are paid special attention. Leaving aside the apparent erosion during the war years, it could be observed that the real wages 111in the basin presented a stable pattern. On the other hand, this erosion was not distributed evenly; different categories of workers were affected to different extents. The thesis also discusses the impact of the Strikes of 1908, which broke out in the basin as did throughout the empire. The cuts and deductions imposed on wages under different names are also discussed under a separate heading. The second line of investigation is the industrial accidents that have taken place in the mines. The accidents that occurred in the years 1909-10 are discussed in detail and the reactions of different people, groups and institutions including the state and the workers, to these accidents are analysed. The state's response has been ambivalent and at times contradictory, in accordance with the nature of Ottoman state of the time and the structural and conjectural conditions in which it found itself. The response of the workers has manifested itself in strikes.