Total quality management and an application in a Turkish infantary battalion
Toplam kalite yönetimi ve Türk piyade taburunda bir uygulama
- Tez No: 103680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL EREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite yönetimi, kalite eğitimi, süreç iyileştirme. ıı, Total quality, quality training, nutrition process, quality improvement
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ VE BİR PİYADE TABURUNDA UYGULAMASI GÖKHAN KASIMLIOĞLU BİLKENT ÜNİVERSİTESİ YÜKSEK LİSANS TEZİ, İŞLETME FAKÜLTESİ TEZ DANIŞMANI: ASSOCPROF. ERDAL EREL AĞUSTOS 2001 Bu çalışma ile toplam kalite yönetiminin tanımlan, kısa geçmişi, araçları ve Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığında uygulanmakta olan süreç iyileştirme yöntemi incelenmiş ve bir Türk piyade taburu beslenme sistemine süreç iyileştirmesinin uygulaması gerçekleştirilmiştir. Tezin amacı toplam kalite yönetimi araçlarının askeri birliklerin yaşadığı süreçlere uyarlamanın faydalarını göstermektir. Bu maksatla 1 üsteğmen ve 9 askerden olaşan bir iyileştirme takımı piyade taburunda tesis edilmiştir. İyileştirme takımının amacı toplam kalitenin yönetiminin 7 aracını kullanılarak beslenme sisteminde iyileştirme sağlamaktır. Türk ordusunda deneme aşamasında olan beslenme sisteminin sivil firmalara ihale edilmesi yöntemi de işbirlikçi kıyaslama(cooperative benchmarking) tekniği ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
BILKENT UNIVERSITY Abstract TOTAL QUALITY MANAGEMENT AND AN APPLICATION IN THE TURKISH INFANTRY BATTALION By GÖKHAN KASIMLIO?LU M.B.A. ADVISOR: ASSOC.PROF. ERDAL EREL This study presents a brief summary of total quality management, its history and its tools; offers an overview of a process improvement procedure by U.S. Department of Defense; and a sample process improvement application in nutrition system of a Turkish Infantry battalion. The main purpose of the study is to show the advantages of using Total Quality Management tools in military processes. For this purpose, a quality improvement team established in a Turkish Infantry Battalion, consisting of 9 enlisted soldiers and a lieutenant, improved the nutrition system by using seven tools of the Total Quality Management. Project related with contracting nutrition system to a civilian catering firm -which is also in trial period in some of Turkish Army Units - is benchmarked cooperatively.