Nahid Sırrı Örik, Kıskanmak, and psychoanalysis
Nahid Sırrı Örik, kıskanmak ve psikanaliz
- Tez No: 103703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜHA OĞUZERTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Haset, kıskançlık, kadın, narsisizm. m, Envy, jealousy, women, narcissism. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Cumhuriyet Döneminin yazın akımları ve topluluklarına katılmayan Nahid Sırrı örik, yapıtlarında yarattığı kötücül nitelikteki karakterlerle dikkat çeker. 1894-1 960 yılları arasında yaşamış olan Nahid Sırrı, yapıtlarını 1928 yılından sonra yayımlamaya başlamıştır. Eleştiri, gezi yazısı, oyun, öykü ve roman türlerinde yapıtlar veren örik'in ilk romanı Kıskanmak 1946 yılında yayımlanır. Bu çalışma yazarın Kıskanmak romanını psikanalitik eleştiri yöntemiyle çözümlemeyi amaçlar. Tezin odak noktasını romanın baş karakteri Seniha oluşturmaktadır. Karakterlerin davranış, duygu ve düşüncelerinin altında yatan psikolojik nedenler araştılır. Seniha'nın haset duygusu ve kendini çirkin algılaması üzerinde durulur. Seniha'nın sınır kişilik örgütlenmesi sergilediği savunulur. Romandaki erkek karakterlerin kadınsı özellikler gösterdiği, erkek imgesinin yeterince temsil edilmediği iddia edilir. Yazarın kadın karakterleri şeytani olarak tanımlanır. Nahid Sırrı Örik'in yarattığı kadın ve erkek karakterlerde Örik'in anne ve babasıyla yaşadığı ilişkinin yansımaları görülür. KıskanmaKm başarısı, yazarın insan ruhunun derinliklerine inerek orada kötücüllük tohumlarını bulup yüzeye çıkarmasında yatar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NAHİD SIRRI ÖRİK, KISKANMAK, AND PSYCHOANALYSIS Nahid Sırrı Örik stands apart from other writers in the Republican Era through his ability to portray protagonists' evil. Örik began to publish in 1928, writing critiques, travel memoirs, plays, stories, and novels. His first novel Kıskanmak (Jealousy) appeared in 1 946. This study attempts to interpret Kıskanmak using psychoanalysis as a critical tool. It examines the psychological motivations behind the behavior, feelings and thoughts of the characters. The thesis focuses on Seniha, the main character of the novel, analyzing her jealousy and feelings of ugliness, and argues that she demonstrates a borderline personality. In addition I contend that masculinity is not represented in the novel as the male figures behave in a feminine manner. The female characters, on the other hand, are devilish. I argue that this representation of male and female characters reflects Örik's relationship with his mother and father. Kiskanmak's power and poignancy lie in its exposure of the seeds of evil hidden in the depths of the human soul.