Equity ownership structure and its consequences an empirical investigation in Turkish firms
Sermaye sahiplik yapısı ve sonuçları: Türkiye piyasasında bir uygulama
- Tez No: 103704
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT AYDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Firma Performansı, Risk iv, Ownership Structure, Corporate Governance, Performance, Risk 111
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
ÖZET SERMAYE SAHİPLİLİK YAPISI VE SONUÇLARI: TÜRKİYE SERMAYE PİYASASINDA BİR UYGULAMA Güner Gürsoy İşletme (Finans) Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kürşat Aydoğan 26 Kasım 2001 Bu çalışma kapsamında, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasına kayıtlı, finansal firmalar ve holding firmaları dışında kalan firmaların sahiplilik yapısı özellikleri tanımlanmış ve sermaye sahiplilik yapısının firma performansına ve riskine olan etkileri incelenmiştir. Türk firmalarının çoğunlukla yoğunlaşmış sahiplik yapısında oldukları ve firmaların genellikle bir veya birkaç aile tarafından kontrol edildiği tespit edilmiştir. Sermaye sahiplilik yapısı iki ana alt değişken grubuyla tanımlanmıştır. Bunlar: sermaye hisselerinin yoğunluğu ve sermaye sahiplerinin nitelikleridir. Yapılan analizler neticesinde, sermaye hisseleri yoğunlaşmış firmaların muhasebe kayıtlarına dayalı performansı düşükken, sermaye piyasasındaki performanslarının yüksek olduğu yönünde bulgular elde edilmiştir. Ayrıca, aileler tarafından kontrol edilen firmaların, holding firmalarının aksine, daha düşük performans sergiledikleri ve nispeten daha az riskli oldukları belirlenmiştir. Devlet tarafından kontrol edilen firmaların ise muhasebe kayıtlarına dayalı düşük performanslarının yamsıra, sermaye piyasasında çok daha iyi bir performans sergiledikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EQUITY OWNERSHIP STRUCTURE AND ITS CONSEQUENCES: AN EMPIRICAL INVESTIGATION IN TURKISH FIRMS Güner Gürsoy Ph.D. Dissertation in Business Administration (Finance) Supervisor: Prof. Dr. Kürşat Aydoğan 26 November 2001 The study describes the main characteristics of ownership structure of the Turkish nonfinancial firms listed on the Istanbul Stock Exchange (ISE) and examines the impact of ownership structure on performance and risk-taking behavior of Turkish firms. Turkish corporations can be characterized as highly concentrated, family owned firms attached to a group of companies generally owned by the same family or a group of families. Ownership structure is defined along two attributes: concentration and identity of the owner(s). We conclude that there is a significant impact of ownership structure - ownership concentration and ownership mix- on both performance and risk-taking behavior of the firms in our sample. Higher concentration leads to better market performance but lower accounting performance. Family-owned firms, contrast to conglomerate affiliates, seem to have lower performance with lower risk. Government- owned firms have lower accounting, but higher market performance with higher risk.