Organizasyonlarda çatışma ve liderlik: Barış gücü görev kuvvetlerinde bir alan çalışması
  1. Tez No: 103968
  2. Yazar: HAKAN YAPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. A. KADİR VAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Liderlik, Conflict, Conflict Management, Leadership
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
VI ÖZET Bu çalışmada organizasyonlarda meydana gelen çatılmaların düzeyi üzerine lider vasfına sahip yöneticilerin varlığının etkisi konusu araştırılmıştır. Liderlerin çatışma düzeyi üzerine olan etkileri ele alınırken bu süreç içerisinde üstlendikleri roller ve görevler kuramsal çerçeve içerisinde incelenmiştir. Daha önce bu konuda yapılmış araştırmalardan faydalanarak ana hipotezimizi teşkil eden liderlik ve çatışma düzeyleri arasındaki ilişkiyi ölçmek için yapılan alan çalışması safhasında, geçmişte Barış Gücü (BG) Görev Kuvvetlerinde çeşitli kademelerde görev yapmış Türk Subayları, Astsubayları ve Uzman Erbaşları örneklemi oluşturmuştur. Alan çalışmasına yönelik olarak 153 adet örnekleme, her biri 19 adet sorudan oluşan, organizasyonel amaçlar, iletişim, bürokrasi, karar verme, denetim ve insan kaynakları uygulamaları alanlarındaki liderlik ve çatışma düzeyini ölçmeye yönelik 2 adet soru kağıdı verilmiştir. Yapılan korelasyon testlerinde, frekans dağılımlarında ve verilerin ortalamalarında örneklemin, kendilerine emir-komuta eden komutanlarının liderlik düzeylerine ilişkin algılamalarının puanları, yaşadıkları çatışma düzeyi puanlarından yüksek çıkmaktadır. Birlik komutanlarının liderlik seviyeleri yükseldikçe, emir-komuta ettikleri personelin çatışma düzeyleri azalmaktadır. Bu bulgular orjinal hipotezlerimizi destekler nitelikte sonuçlar vermiştir. Yani BG Görev Kuvvetlerinde liderlik düzeyi ile çatışma düzeyi arasında negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vıı SUMMARY This study examines, the effects of managers having leadership qualities upon the level of conflict in organizations. While taking in hand the leaders effects on the conflict level, the roles, duties that they take upon in this period has been examined on theorical area. In the phase of the field study which made for two evaluate the relation between the conflict level and leadership level that builds our basic hypothesis, Turkish soldiers who performed mission in different hierarchy for Peaces Keeping Forces in the past formed sampling. In the field study 153 sampling has been used and given two inquiry to them in which all of each includes 19 questions. With these inquiries the cores and conflict and leadership level have evaluated in the fields of organizational goals, communication, bureaucracy, desicion-making, controlling and human resource management applications. In the correlation tests, table of frequencies and means of datas leadership scores are found to be higher than conflict scores. According to result, if leadership scores of unit commanders increase, conflict scores of army officers decrease in Peace Keeping Forces units. These findings have supported our original hypotheses. Namely, a negative correlation was found between leadership and conflict.