Üretim işletmelerinin verimliliğini artırma yaklaşımı olarak üretim/işlemler danışmanlığı
- Tez No: 103971
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ ÜRETEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Danışmanlık, Üretim/İşlemler Danışmanlığı, Mühendislik Danışmanlığı
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
ÖZET Üretim sektörünün ve yöntemlerinin gelişmesi ve teknolojiye bağımlı hale gelmesiyle, üretim sistemlerinde yapılacak her türlü yeni uygulamada uzmanların desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla bu amaca yönelik olarak üretim/işlemler danışmanlığı hizmet sektörü gelişmiştir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde üretim sektöründe büyük değişikliklere ihtiyaç duyulmakta, bununla birlikte yapılan yatırımların temellerinin sağlam olması istenmektedir. Bu amaçla dışarıdan alınan“know- how”lar ülke ekonomisine büyük külfet getirecek, aynı zamanda uzun vadede dışa bağımlı bir üretim/hizmet sektörü görüntüsü çizecektir. Bu nedenle, Türk üretim ve yatırımcıları da bu hizmetle tanıştırılman ve ülke şartlarına uygun danışmanlık hizmetlerinden yararlanmalıdırlar. Üretim/işlemler yönetimi alanında hazırlanan bu tez çalışmasında amaçlanan, gelişmekte olan ülkelerdeki üretim/hizmet sektöründe görülen düşük verimliliğin artırılmasına yönelik olarak sunulan danışmanlık hizmetlerini tanıtmak, gelişmesini sağlama yönünde yapılacak çalışmalara temel oluşturmak, danışmanlık sürecini incelemek ve Türkiye'deki üretim/danışmanlık hizmetlerinin mevcut durumunu belirlemektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The developments in the field of production/operations management and the increasing dependence on technology makes the participation of experts important for improvement studies in this field. Consequently, the service sector of production and operations management consulting services is generated. Especially, in developing countries many changes are needed in the production area and profitable investments should be made in such countries.“Know-How”s imported from developed countries generally includes hard payment conditions. Moreover, foreign dependence in the long run will be another problem that the developing country will be exposed to. In this respect, the managers and the investors of Turkish production systems should get acquinted with production/operations consulting services. The present thesis, in the field of production/operations management, aims to introduce the engineering consulting services and it also aims to serve as a basis for development studies about consulting services given to increase the productivity of manufacturing systems. In addition to that, the process of engineering consulting is investigated and the present status of Turkey is determined. Key Words Consultancy, Production and Operations Management Consultancy, Engineering Consulting.