Yatay-dikey bireycilik ve toplulukçuluk değerlerinin ekip çalışması üzerine etkileri
  1. Tez No: 103973
  2. Yazar: MURAT ALİ ÖZBAKIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞÜKRÜ ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür Toplulukçuluk Kollektivizm Bireycilik Ekip Çalışması Kara Kuvvetleri Komutanlığı m, Culture Communalism Collectivism Individualism Teamwork Turkish Land Forces rv
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, insanların birbirlerini daha iyi anlamalarını mümkün kılacak olan bireyci ve toplulukçu kültürel değerlerin yatay-dikey boyutlarındaki çeşitliliğinin incelenmesidir. Çalışmada farklı değer yargılarına rağmen nasıl uyumlu bir ekip ve takım olunabileceğinin ipuçları araştırılmış ve sahip olduğumuz kültürel değerler, ekip çalışmasına yatkınlık açısından sorgulanmıştır. Bireylerin demografik özelliklerinin, yatay-dikey toplulukçuluk ve bireycilik eğilimlerine ve bu eğilimlerin de ekip çalışmasına karşı tutumlarına etkileri incelenmiştir. Demografik değişkenlerden yaş, kurum ve makam hizmet sürelerinin yatay- dikey toplulukçuluk ve bireycilik eğilimlerinde anlamlı farklılaşmalara neden olduğu gözlenmiştir. Çalışma ortamının hiyerarşik yapısı, bölümler arası etkileşim ve yetişme çağında bulunulan yerin niteliği değişkenlerinin yatay-dikey toplulukçuluk ve bireycilik eğilimleri üzerinde anlamlı farklılaşmalara neden olmadığı gözlenmiştir. Analizlerde, sosyal beğenirliği yüksek olan bireylerin“ekip çalışmasına yatkınlığı”daha çok kabul gören davranış şekli olarak algıladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Toplulukçu ve bireyci değerlerin yatay-dikey boyutlarından sadece yatay toplulukçuluğun ekip çalışmasına yatkınlık puanlarını anlamlı olarak artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to examine the diversity in horizontal-vertical dimensions of individual and communal(collectivist) cultural values that will help people to better understand each other. Despite the different evaluations, the study has researched indications on how to become a congenial team and group and examined the cultural values according to skill in teamwork. In this study, effects of demographic peculiarities of individuals on horizontal-vertical communalism and individualistic tendencies and the effects of these tendencies on the attitudes against teamwork were researched. It has been observed that age, establishment and mission period, which are some of the demographic variables, lead to meaningful differentiations in horizontal- vertical communalism and individualistic tendencies. Also, it has been observed that the variables of hierarchic structure of the work environment, intersectional interaction and the place where the maturing period passed do not lead to meaningful differentiations on horizontal-vertical communalism and individualistic tendencies. It has been concluded that the individuals with high social approval perceive“skill in teamwork”as mainly the approved way of attitude. It has been asserted that communal and individual values meaningfully increased only the skill points in teamwork of horizontal communalism among the horizontal-vertical dimensions.