Değişik bitki sıklığı ve azotlu gübre ile bakteri aşılamanın soyanın (glycine max (L) merr.) verim ve kalitesine etkisi
The Effect of different row spacing, nitrogen fertiliser and bacterium inoculation on the yield and quality of soybean (glycine max (L) merr.)
  1. Tez No: 104397
  2. Yazar: ALİ FEHMİ SOYGENİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Row spacing, nitrogen fertiliser doses, bacterium inoculation, oil and crude protein content
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Doktora Tezi DEĞİŞİK BİTKİ SIKLIĞI VE AZOTLU GÜBRE İLE BAKTERİ AŞILAMANIN SOYANIN (Glycine max (L.) Merr.) VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ AH Fehmi SOYGENİŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Celâl ER Bu araştırma, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında 1998 ve 1999 yıllarında iki yıllık olarak yürütülmüştür. Denemede, değişik bitki sıklığı ve azotlu gübre dozları ile bakteri aşılama yöntemleri uygulamasıyla soyanın verim ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal olarak, SA-88 soya tohum çeşidi ve Rhizobium japonicum bakterisi kullanılmıştır. Deneme, üç aşılama yöntemi (aşısız, tohuma ve toprağa), üç bitki sıklığı (20, 40 ve 60 cm) ve dört azotlu gübre (0, 6, 12 ve 18 kg N/da) dozlarında tesadüf bloklarında, bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre, üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada ele alınan özelliklere ilişkin yapılan varyans analiz sonuçlarına göre değişik bitki sıklıkları ve azotlu gübre dozları ile bakteri aşılama yöntemleri yönünden istatistiki olarak önemli farklılıklar belirlenmiştir. Denemede iki yılın ortalaması olarak bitki boyu 80. 50-96. 1 7 cm, ilk bakla bağlama yüksekliği 14.00-28.50 cm, bitkide dal sayısı 4.84-9.00 adet/bitki, bitkide bakla sayısı 23.50-51.33 adet/bitki, tohum verimi 205.67-394.50 kg/da, bin tane ağırlığı 130.84-150.33 g, hektolitre ağırlığı 60.50-70.33 kg, yağ oranı % 18.12-22.70, ham protein oranı % 25.39-30.61 arasında değişen değerler göstermiştir. Baklada tane sayısı, bütün baklalarda 3.00 adet/bakla olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlan incelendiğinde ele alınan karakterlerden, yağ oranı ve ham protein oranı dışındaki faktörlerden bakteri uygulaması etkisi istatistiki olarak önemli olmamasına karşılık elde edilen verilere göre toprağa bakteri uygulamasıyla en uygun değerlerin elde edildiği görülmüştür. Değişik bitki sıklıkları bakımından en uygun bitki sıklığı 40 cm, en uygun azot gübre dozu olarak da 6 kg/da azot gübre dozu olduğu sonucuna varılmıştır. 2001, 134 sayfa. Anahtar kelimeler : Bitki sıklığı, azot gübre dozu, bakteri uygulaması, yağ oranı, ham protein oranı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE EFFECT OF DIFFERENT ROW SPACING, NITROGEN FERTILISER AND BACTERIUM INOCULATION ON THE YIELD AND QUALITY OF SOYBEAN (Glycine max (L.) Merr.) Ali Fehmi SOYGENİŞ Ankara University Graduate School of natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor Prof. Dr. Celâl ER This research was carried out at the experimental fields of Agronomy Department, Agricultural Faculty, Ankara University in Ankara in the years of 1998 and 1999. The purpose of the research was to define the effects of different row spaces, nitrogen fertiliser doses and bacterium inoculation on the yield and the quality of soybean crop. SA-88 variety and Rhizobium japonicum inoculant were used as research materials. The experimental design was split split plots at the randomised blocks design with three replications. In this research three rows spacing (20, 40 and 60 cm), four nitrogen fertiliser doses (no nitrogen for control, 6 kg N/da, 12 kg N/da and 18 kg N/da) and three inoculation methods (no inoculant, seed - applied and soil - applied) were used. According to ANOVA (Analysis of Variance) results of examined characters were obtained statistically significant differences for row spacing, nitrogen fertiliser doses and inoculation methods. The minimum and maximum figures as two years average as follows: Plant height 80.50-96.17 cm, the height of the first pod 14.00-28.50 cm, the number of branches on each plant 4.84-9.00 branches/plant, the number of pods on each plant 23.50-51.33 pods/plant, seed yield 205.67-394.50 kg/da, a thousand seed weight 130-84-150.33 g, 100-litre seed weight 60.50-70.33 kg, oil content 18.12-22.70 %, and crude protein content 25.39-30.61 %. The number of seeds per pod was always three in all pods. When evaluate the results of two years experiment soil-applied inoculation, 40 cm row spacing and 6 kg N/da were found as the most effective applications on the yield and quality of soybean crop. 2001, 134 pages