Ayaş Beli ve çevresi doğal bitki örtüsü örneklerinin peyzaj mimarlığı çalışmalarında kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi üzerinde bir araştırma
A Research on the evaluation of the usage of Ayaş Beli and its environs natural vegetation species in landscape architectural application
- Tez No: 104420
- Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ayaş, natural vegetation, plant usage in landscape architecture, Arc View
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 349
Özet
ÖZET Doktora Tezi AYAŞ BELİ VE ÇEVRESİ DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜ ÖRNEKLERİNİN PEYZAJ MİMARLIĞI ÇALIŞMALARINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Zuhal DİLAVER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Nizamettin KOÇ Araştırma alanı olarak seçilen Ayaş Beli, Ankara'nın 40 km kadar kuzeybatısında, Ankara-Ayaş karayolu üzerinde yer almaktadır ve yaklaşık 10 km2'dir. Araştırmanın amacı oldukça zengin olan ülkemiz doğal bitki örtüsünün step vejetasyonunu yansıtan araştırma alanının uyumlu, ekonomik ve estetik örneklerini peyzaj mimarlığı çalışmalarında değerlendirmektir. Bu şekilde doğal bitki örtüsünün tanınması ve korunması yanında uygulamanın başarısı ve sürekliliği sağlanmış olacaktır. Araştırmada öncelikle kullanılacak bitkilerin ve bunlara ilişkin fenolojik, coğrafîk, ekolojik ve sosyolojik verilerin belirlenmesi amacı ile arazi gözlemleri yapılmış, alanın topografya, jeoloji, jeomorfoloji, toprak, orman amenajman harita ve raporları, iklim verileri ile alana ve konuya yönelik literatürler temin edilmiş, tüm veriler bilgisayar ortamına aktarılmış ve Arc View CBS programı yardımıyla yapılan değerlendirme ve sorgulamalar ile sonuca ulaşılmıştır. Araştırmada peyzaj mimarlığı çalışmalarında kullanıma uygun 42 familyaya ait tür ve tür altı düzeyinde toplam 122 takson tespit edilmiş, sorgulama sonrası bunların botanik özellikleri, ekolojik istekleri, alandaki yayılımlan ve tolerans değerleri saptanmıştır. Bitki listesinden örnek olarak seçilen bazı türler için ise araştırma alanında saptandıkları ortamlarla benzer özellikleri gösteren, bu bitkilerin bulunması olası diğer ortamların belirlenmesi ile elde edilen sonuçların kontrolü gerçekleştirilmiştir. 2001, 318 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ayaş, doğal bitki örtüsü, peyzaj mimarlığında bitki kullanımı, ArcView
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis A RESEARCH ON THE EVALUATION OF THE USAGE OF AYAŞ BELİ AND ITS ENVIRONS NATURAL VEGETATION SPECIES IN LANDSCAPE ARCHITECTURAL APPLICATION Zuhal DİLAVER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor : Prof. Dr. Nizamettin KOÇ Ayaş Beli which is the main subject of this research covering approximately 10 km2 area is located 40km northwest of Ankara city on Ankara-Ayaş Highway. The aim of the study is the determination of the species found in the area naturally that are convenient for landscape architectural uses having economical, functional and aesthetical values reflecting the rich steppe vegetation of Turkey. So, by this way the determination of the natural vegetation of the area also the success of the landscape applications will be strengthened. In the first phase of the research, site analysis studies were made to determine the fenologic, geographic, ecological and sociological data for the plants. On the other hand, literature data related to topograpy, geology, geomorphology, soil and forestry maps, reports and climatic properties of the area were collected. Then, all these data obtained were evaluated by the help of Arc View GIS software in computer media. In this research, 122 plants having species and sub-species convenient for landscape applications belonging to 42 family were determined. After the map Quarry (applications), the botanical properties of the plants, their ecological needs and the tolerance values were gathered. Finally, some species that were selected as samples and their aerial properties were evaluated and the results obtained from this study were compared and checked. 2001,318 pages