Akciğer yüzey proteini SP-C benzeri sentetik peptoidlerin sentezi
Synthesis of synthetic peptoids similar to lung surface protein SP-C
- Tez No: 104432
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ÖKTEMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Amino acids, peptite, peptoids, surfactant protein -C
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Biyomedikal uygulamalarda ister doğal kaynaklı olsun, ister sentetik olsuı ciğer yüzey proteinlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu proteinler polime yapısındadır ve uzunluğu ve amino asit sırası kontrollüdür. Akciğere ai yüzey aktif maddeler lipit bir karışım olup nefes alıp verme işleminde ye alırlar. Yüzey aktif olma özelliklerinden dolayı hava gerilimim düşürmel suretiyle hava keseciklerinin genişlemesi için gerekli olan basıncı azaltır Yirmi dokuz haftadan daha önce doğan bebeklerde bu proteinleri] salgılanmsı henüz akciğer yüzeyinde başlamamıştır ve yüzey akti proteinlerin yerleştirme tedavisi yapılmadığı takdirde bebek ölecektir. Bı çalışmada, akciğerde bulunan yüzey aktif proteini-C (SP-C)'nin taklid biyomedikal uygulamalar için geliştirilmiştir. Bu nedenle amino asitleriı analoglanmn yan zincirleri koruma grupları ile bloke edilmiştir. Blokı olmuş amino asit analoglan alt birim yöntemiyle SP-C'nin sentezinde kullanılmıştır. Alt-birim sentez yöntemi Zuckermann ve arkadaşlar tarafından 1992 de geliştirilmiştir. Çalışmada son basamak olara! sentezlenen SP-Cnin yapısı HPLC, NMR, Kütle spektropileri ile aydınlatılmaya çalışılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Amino asitler, peptit, peptoid, yüzey akti) protein-C
Özet (Çeviri)
In biomedical applications, we need lung surfactant proteins whether it is natural or synthetic. These synthetic proteins are in polimer structure and its length and amino acid sequence are controlled. Pulmonary surfactant is a mixture of proteins and lipids that enables normal breathing. By virtue of its unique surface active properties, lung surfactant markedly decreases the surface tension at the air-liquid interface of the myriad tiny air-sacs. Preterm infants who have gestated for less than 29 weeks (7 !4 months) typically have not yet begun to secrete lung surfactant into alveolar space and will suffocate after delivery without surfactant replacement therapy. In this study, biomimetic lung surfactant C developed for biomedical application. For this reason, amino acid side analogous side chains protected with protecting groups. Finally, this amino acid analogous used for SP-C synthesis in submonomer protocol. The sub-monomer synthesis protocol developed by Zuckermann et al at 1992. At the end of study; The latest step is identification SP-C structure with HPLC, NMR, Mass spectroscopy.