Değişik anaçlar üzerine aşılı bazı kiraz çeşitlerine humik asitle birlikte uygulanan demirin vegetatif ve generatif gelişmeye etkileri
The Effects of applied iron with humic acids on vegetative and generative growth of some cherry varietes on different rootstocks
- Tez No: 104447
- Danışmanlar: PROF. DR. A. İLHAMİ KÖKSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kiraz, demir klorozu, Humik asit + İnorganik Fe, vegetatif ve generatif gelişme, Cherry, iron chlorosis, humic acid+ Inorganic Fe, vegetative and generative growth
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Doktora Tezi DEĞİŞİK ANAÇLAR ÜZERİNE AŞILI BAZI KİRAZ ÇEŞİTLERİNE HUMlK ASİTLE BİRLİKTE UYGULANAN DEMİRİN VEOETATİF VE GENERATİF GELİŞMEYE ETKİLERİ Kadriye KALINBACAK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. A. llhami KOKSAL Bu çalışmada, iki farklı kiraz anacı ( P.avium L.. P.mahaleb L.) üzerine aşılı dört kiraz ( Van, Bing, Lambert ve Dalbastı ) çeşidinde görülen demir klorozunun giderilmesi için, farklı demir bileşikleri ( FeEDDHA, Humik asit, FeS04, Humik asit + FeS04 ) uygulanmıştır. Denemelerin devam ettiği üç yıl süresince ( 1998, 1999, 2000 ), gövde çapı, sürgün uzunluğu, sürgün sayılan, çiçek sayılan ve tam çiçeklerime tarihleri ile yapraklann toplam klorofil, aktif demir, toplam N, P, K, Fe, Cu, Zn, Mn içerikleri yanında yaprak rengi incelenmiştir. Dört demir bileşiği içerisinde, FeEDDHA, demir klorozunu gideren en iyi bileşik olarak bulunmuştur. Bunu humik asit + FeSÛ4 uygulaması izlemiştir. FeEDDHA ve Humik asit + FeSO* uygulamaları gövde çapı, sürgün uzunluğu, sürgün sayısı, yapraklann klorofil ve aktif demir içeriklerini artırmıştır. Humik asit ve FeSÛ4 bileşiklerinin ayn ayn kullanımları etkili olmamıştır. Sonuç olarak, demir klorozunun giderilmesinde Humik asit + FeS04, FeEDDHA'ya alternatif bir kaynak olarak önerilebilir. 2001, 144 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE EFFECTS OF APPLIED IRON WITH HUMIC ACIDS ON VEGETATIVE AND GENERATIVE GROWTH OF SOME CHERRY VARIETES ON DIFFERENT ROOTSTOCKS Kadriye KALINBACAK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. A. Ilhami KOKSAL In this research, different iron compounds (FeEDDHA, FeS04, Humic acid, FeSÛ4 with humic acid) were applied to recover of iron chlorosis in four cherry varieties (Van, Bing, Lambert, Dalbastı) grafted on two different rootstocks (P.avium, P. mahaleb). During three experiment years (1998, 1999, 2000), trunk cross diameter, shoot lenght, shoot number, flower number and date of full bloom of trees, and also total chlorophyll, active iron and total N, P, K, Fe, Cu, Zn, Mn contents of leaves, and leaf color were investigated. Among the four iron sources, FeEDDHA was found as the best source to be used for the recovery of iron chlorosis. This was followed by " Humic acid with FeSO/ application. FeEDDHA and Humic acid with iron applications were increased trunk diameter, shoot lenght, shoot number, chloropyhll and active iron contents. The separate applications of Humic acid and FeSÛ4 were not effective. As a result, humic acids + FeSÛ4 applications for recovery of iron chlorosis can be recommended as an alternative source for FeEDDHA. 2001, 144 pages