Patlıcanda (solanum melongena L.) agrobacterium aracılığı ile gen transferine yönelik araştırmalar
Agrobacterium mediated gene transfer studies in eggplant (solanum melongena L. )
  1. Tez No: 104477
  2. Yazar: EMRE KIRICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ELLİALTIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Eggplant (Solanum melongena L.), Agrobacterium, Gene Transfer
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PATLICANDA (Solanum melongena L.) Agrobacterium ARACALIĞI İLE GEN TRANSFERİNE YÖNELİK ARAŞTIRMALAR Emre KIRICIOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüdsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Şebnem ELLİALTIOĞLU İkinci Danışman: Prof. Dr. Hüseyin Avni ÖKTEM Bu çalışmada, Patlıcan (Solanum melongena L.) bitkisine ait yerel Aydın Siyahı çeşidinde, Tepe Vurma ve Yaprak Eksplantlarından sürgün regenerasyonu yöntemlerinin Agrobacterium aracılığı ile gen aktarımı üzerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla öncelikli olarak her iki yöntemle de regenerasyon denemeleri düzenlenmiş alman olumlu sonuçlar doğrultusunda adı geçen iki yöntem kullanılarak GUS raportör ve kanamisin antibiyotiğine dayanımı sağlayan nptll genini barındıran pGUSINT ikili vektörünü taşıyan EHA 105 ve GV 2260 adlı iki farklı Agrobacterium ırkı, değişik bakteri yoğunlukları ile farklı besin ortamı bileşenleri ve değişik antibiyotik seviyelerinin sürgün oluşumu ve gen aktarım frekansına etkisi araştırılmıştır. OD600nnı=0,6 yoğunluğunda GV2260 susu ile bulaştırılmış tepe vurma yöntemi ile elde edilen sürgün regenerant dokularında düşük oranda kimerik düzeyde de olsa transgenik doku varlığı tespit edilmiştir. Öte yandan kotiledon eksplantlarından sürgün regenerasyonu daha başarılı bulunmuştur. 2001, 75 sayfa Anahtar Kelimeler : Patlıcan (Solanum melongena L.), Agrobacterium, Gen Transferi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc Thesis Agrobacterium MEDIATED GENE TRANSFER STUDIES IN EGGPLANT (Solarium melongena L.) Emre KIRICIO?LU University of Ankara Gaduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Şebnem ELLİALTIO?LU Co-Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Avni ÖKTEM In this study effects have been tried to determine of the shoot regenaration methods of Seedling Decapitation and Leaf Disc explant, on gene transfer via Agrobacterium on the plant of Patlican (Solarium melongena L.). Primarily, in accomplishing that, regenaration tests have been conducted by making use of both those methods; and in the light of affirmative outcomes, the effects have been examined, by use of both aforementioned methods, of two different Agrobacterium strains that are referred to as EH A 105 ve GV 2260 conveying bilateral vector pGUSINT that embodies gene nptll; which in turn gives endurance against GUS reporter and antibiotic kanamisin; different nutrition plots components of various bacteria density, and different antibiotics levels on shoot formation and gene transfer frequency. On the shoot regenerant tissues that have been processed by way of seedling decapitation method covered in with GV2260 strain at a density of OD6oonm=0,6, detected is the presence of trangenic tissue, though in low kimeric proportion. On the other hand shoot regeneration from kotiledonry leaf disc explants has proven far more fruitful. 2001, 75 pages