Ankara koşullarında yetiştirilen bazı şaraplık üzüm çeşitlerinde primer sürgünlerin zararlanması sonucu oluşan sekonder tomurcukların verimlilik düzeylerinin belirlenmesi
Determination of fruitfulness of secondary shoots of some grapevines arised after primary shoot injury in Ankara condition
  1. Tez No: 104478
  2. Yazar: İSMET AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ FİDAN, DOÇ. DR. GÖKHAN SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Primary bud and shoot fruitfullness, secondary buds and shoots Fruitfullness, Frost injury
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN BAZI ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİMDE PRİMER SÜRGÜNLERİN ZARARLANMASI SONUCU OLUŞAN SEKONDER SÜRGÜNLERİN VERİMLİLİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ İsmet AYDIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Gökhan SÖYLEMEZOĞLU Bu araştırmada, şaraplık çeşitlerden Emir, Riesling ve Pinot noir üzüm çeşitlerinin ana ürünü veren primer sürgünlerin kış donları ve ilkbahar geç donlarının etkisiyle tamamen zararlanması sonucu kış gözlerinden oluşabilecek sekonder sürgünlerin verimlilikleri saptanmıştır. Primer sürgünler 2-3 cm oldukları dönemde ince uçlu makas yardımı ile kesilerek sekonder tomurcukların sürmesi sağlanmıştır. Sekonder tomurcuklarda sürme oram, salkım sayısı/göz oram, omca başına verim, salkım ağırlığı, salkım boyudan, tane ağırlığı, tane boyutları, budama odunu ağırlığı özellikleri tespit edilmiş ve primer sürgündekilerle karşüaştirılmıştır. Emir, Riesling ve Pinot noir çeşitlerinin uygulama omcalannın sekonder tomurcuklarından oluşan sürgünlerden elde edilen ürün miktarı, kontrol omcalannın ürün miktarının sırasıyla % 29, % 83 ve % 79' nu oluşturmuştur. Deneme sonucunda, sekonder tomurcukların çeşitlere ve yıllara göre değişen düzeylerde önemli derecede ürün verebileceği saptanmıştır. 2001, 60 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Primer tomurcuk ve sürgün verimliliği, sekonder tomurcuk ve sürgün verimliliği, soğuk zaran.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF FRUITFULNESS OF SECONDARY SHOOTS OF SOME GRAPEVINES ARISED AFTER PRIMARY SHOOT INJURY IN ANKARA CONDITION ismet AYDIN Ankara University Granduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Horticulture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gökhan SÖYLEMEZO?LU In this research, Vitis vinifera L. cv. Emir, Riesling ve Pinot noir grown in the region of Ankara were studied. It was determined that, the yield of primary shoots and of secondary shoots arising from primary shoots after completely damaged by freezing temperatures during winter and late spring. 2-3 cm long primary shoots were removed in order to allow the secondary shoots to grow. Budbreak rate and the number of cluster per bud, yield per vine, cluster weight, cluster size, berry weight, berry size and pruning weight obtained from secondary shoots were compared to those in primary shoots. It was concluded that secondary buds are capoble of giving quite important amount yield, which is changeable according to the year and cultuvars changed over the years and with the varieties used. 2001, 60 pages