Aşılı karadut (morus nigra L.) fidanı üretimi üzerinde araştırmalar
Researches on grafted and budded nursery tree production of black mulbery (morus nigra L.)
- Tez No: 104492
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DUMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Black mulberry, Morns nigra L, nursery tree propagation, bark“gaga”grafting, T budding, patch budding IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AŞILI KARADUT (Morus nigra L.) FİDANI ÜRETİMİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Uğur VURAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Hatice DUMANOĞLU Bu çalışmada, Ayaş (Ankara) koşullarında karadut (Morus nigra L.) fidanı üretiminde, Mayıs'da yapılan kabuk“gaga”kalem aşısı, Mayıs, Haziran ve Ağustos dönemlerinde yapılan“T”ve“yama”göz aşılarının kullanım olanakları, 1998-2000 yıllan arasında araştırılmıştır. Araştırmanın her iki yılında da Ağustos göz aşılarında sürme, kış soğuklarından dolayı gerçekleşmemiştir. Denemenin ilk yılında en yüksek aşı tutma oranı (%25.0), tutan aşılarda sürme oranı (%76.5), fidan üretim oranı (%16.7), ortalama fidan çapı (9.7±0.4 mm) ve boyu (42.0±5.2 cm) kabuk“gaga”kalem aşısında belirlenmiştir. İkinci yılda ise en yüksek aşı tutma oranı (%88.3) Haziran“T”göz aşısında elde edilmişse de tutan aşılarda sürme oranı (%100) kabuk“gaga”kalem ve Mayıs göz aşılarında kaydedilmiştir. Bu yılda en yüksek fidan üretim oranı Mayıs“T”(%53.3) ve“yama”(%51.7) göz aşılarından elde edilirken, ortalama fidan çapı ve boyu kabuk“gaga”kalem (17.3±0.4 mm ve 127.9±5.2 cm), Mayıs“T”(11.0±0.4 mm ve 118.7+5.2 cm) ve“yama”(13.7±0.4 mm ve 129.9±5.2 cm) göz aşılarında en yüksek değerlerde saptanmıştır.Sonuç olarak, I. boy (%2.3) ve II. boy (%9.6) fidan oranı düşük olmakla birlikte Ayaş koşullarında kabuk“gaga”kalem, Mayıs“T”ve“yama”göz aşılan ile dikilebilecek büyüklükte 1 yaşlı karadut fidanı üretiminin mümkün olduğu belirlenmiştir. 2001, 30 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Karadut, Morus nigra L., fidan üretimi, kabuk“gaga”kalem aşısı, T göz aşısı, yama göz aşısı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis RESEARCHES ON GRAFTED AND BUDDED NURSERY TREE PRODUCTION OF BLACK MULBERRY {Mortis nigra L.) Uğur VURAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture Supervisor: Prof.Dr.Hatice DUMANO?LU In this research, the use of bark“gaga”grafting and, T and patch buddings made in May, June and August for nursery tree production of black mulberry (Morus nigra L.) in Ayaş (Ankara) conditions were investigated during 1998-2000. In both year of research, bud growth could not be obtained in successful August buddings due to winter damage. In the first year, the highest bud take (25.0%) was obtained from bark“gaga”grafting that 76.5% of grafts gave shoots and 16.7% of them turned into nursery tree with an average diameter and height of 9.7±0.4 mm and 42.0±5.2 cm, respectively. In the second year, the highest bud take (88.3%) was obtained from T budding (June), however, bud growth was higher (100%) on bark“gaga”grafts and May buddings. While the highest nursery tree production rate were obtained from T (53.3%) and patch (51.7 %) buddings made in May, the average nursery tree diameter and the height were determined as the highest in bark“gaga”grafting, T and patch buddings (17.3±0.4 mm and 127.9±5.2 cm; I1.0±0.4 mm and 118.7±5.2 cm; 13.7±0.4 mm and 129.9±5.2 cm, respectively). iiiAs a result, it was determined that production of one year old nursery tree of black mulberry, suitable for planting is possible in Ayaş conditions via bark“gaga”grafting and, T and patch (in May) buddings, although rate of the first and second grade nursery plants were very low (2.3% and 9.6%, respectively). 2001, 30 pages