Kaynaştırılmış ortamdaki normal gelişim gösteren çocukların 8 - 11 yaşları arasındaki öğrenme güçlüğü olan akranlarına karşı tutumlarının incelenmesi
8 - 11 years old children's attitudes toward peers with learning disabilities in integrated school settings
  1. Tez No: 104497
  2. Yazar: ZÜLFİYE GÜL ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GELENGÜL HAKTANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Learning disabilities, social acceptance, peer acceptance, peer interaction, peer attitudes 11
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırma kaynaştırılmış ortamda normal gelişim gösteren 8-11 yaşlan arasındaki çocukların öğrenme güçlüp olan akranlarına karşı tutumlarını incelemek amacıyla betimsel bir çalışma olarak düzenlenmiştir. Araştırmaya 2000-2001 eğitim öğretim yılında Edirne ili merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 10 okulun 2.,3.,4.,5. sınıflarına devam eden normal gelişim gösteren ve 8-11 yaşlan arasındaki 1015 çocuk katılmıştır. Edirne Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafindan tespit edilen ve öğrenme güçlüp olan aynı yaşlardaki 58 çocuk da örnekleme örnekleme dahil edilmiştir. Araştırmada, araştırmacı tarafindan literatür taraması yapılarak geliştirilen ve geçerlilik-güvenirlik çalışması yapılan“Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuğa Yönelik Akran Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Sonuçlar çocukların cinsiyetlerine ve yaş gruplanna göre incelenmiştir. Kız çocuklarının öğrenme güçlüğü olan akranlanna karşı tutumlarının erkek çocuklannın tutumlanna göre daha olumlu olduğu ve yaşla birlikte tutumlarda olumsuz yönde bir değişme olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada elde edilen bilgilerin eğitimcilere yardımcı olacağı düşünülmektedir. 2001, 159 sayfa ANAHTAR KELİMELER: öğrenme güçlüğü, sosyal kabul, akran kabulü, akran etkileşimi, akrana karşı tutum
Özet (Çeviri)
This descriptive study is planed to investigate 8-11 years old children's attitudes toward peers with learning disabilities in integrated school settings. This study was conducted on 1015 eight-eleven years old normally developed children and 58 children with learning disabilities which identified by Edirne Center for Guidance and Research attending, second, third.fourth and fifth grades of ten offical primary schools from Edirne province. Data were obtained by using“Scale For Children's Attitudes Toward Peers with Learning Disabilities”which developed and done reliability- validity tests by researcher. Results were investigated by sex and age variables. According to the findings, girls have more positive attitudes toward peers with learning disabilities than boys. And it was determined that there is a negative change in attitudes while age increased. The results of this study is considered to guide the educators. 2001, 159 pages