Çok değişkenli kaskad kontrol sistemlerinde ileri kontrol yapıları
Advanced control structures in multivariable cascade control systems
- Tez No: 104503
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULRİZA ABİLOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Multiple input-multiple output (MIMO) systems, Multivariable system representation, Multivariable cascade control systems, Pseudo-cascade constraint approach. IV, Çok girişli-çok çıkışlı sistem, Çok değişkenli sistemlerin gösterimi, Çok değişkenli kaskad kontrol sistemleri, yalancı kaskadlı sınırlama yöntemi
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇOK DEĞİŞKENLİ KASKAD KONTROL SİSTEMLERİNDE İLERİ KONTROL YAPILARI Murad APPAZOV Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışmanlar: Prof. Dr. Abdulriza ABİLOV Prof. Dr. Önder TÜZÜNALP Çağdaş üretim süreçlerinin hemen hemen hepsinin birer çok değişkenli süreç olduğunun artık kaçınılmaz bir gerçek olması, söz konusu süreçleri kontrolünde geleneksel kontrol sistemlerinin yerine kullanılabilecek yeni, daha üstün performans sergileyerek aynı anda birkaç parametreyi kontrol etme imkanı sağlayan kontrol mekanizmalarının araştırılmasına sebep olmuştur. Söz konusu yeni kontrol yapıların arasında, çok değişkenli kaskad kontrol yapıların da araştırıldığını ve başarılı bir şekilde günümüzün sanayi süreçlerinde kullanıldığını not etmeliyiz. Bu çalışmada, çok girişli-çok çıkışlı sistemler teorisine bir giriş yapılarak, konu ile ilgili genel kavram ve tanımlar verilmiş, çok T** ^ O*multivariable systems, and some canonic structures are considered. Furthermore, detailed information about evolution of the cascade control sistems is provided and the advanced cascade structures, that can be used in modem industrial processes, are considered. One of these structures is the control mechanism, using two cascaded controller and one intermediate variable in the feedback channel. This structure is suggested for symmetric processes. The other one is the pseudo-cascade constraint structure that is suggested for such systems, which have more outputs than inputs. For both of the cascade strustures mentioned above the control process have been simulated by using Matlab Simulink Toolbox and simulation results have proved, that these structures could be implemented in real industrial processes. 2001, 57 pages
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ADVANCED CONTROL STRUCTURES IN MULTİVARİABLE CASCADE CONTROL SYSTEMS Murad APPAZOV Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics Engineering Supervisors: Prof.Dr. Abdulnza ABİLOV Prof.Dr. Önder TÜZÜNALP Due to the fact that almost all modem production technologies are multivariable processes, investigation of new control mechanisms that can be used in above mentioned processes have been commenced in the last two decade. These new control menchanisms should also provide the ability to control more than one variable simultaneously. We should note that multivariable cascade control structures are also being investigated and successfully implemented in modern industrial processes. İn this thesis, the multiple input-muiltiple output (MİMO) systems have been introduced, then appropriate general concepts and definitions are given. Representation approaches, used to model the 111değişkenli sistemlerin modellenmesinde kullanılan gösterim yaklaşımları ve bazı kanonik yapılar incelenmiştir. Ardından, detaylı bir şekilde kaskad kontrol sistemlerinin gelişimi hususunda bilgi verilerek, çağdaş sanayi süreçlerinde kullanılabilecek kaskad kontrol yapılan ele alınmıştır. Bunlardan birisi, simetrik sistemler için önerilen geri besleme kolunda bir ara değişken ile kaskadlanmış iki kontrol edicinin kullanıldığı mekanizma, diğeri ise, çıkış sayısı giriş sayısından fazla olan süreçler için tavsiye edilen yalana kaskadlı sınırlama yapısıdır. Matlab 6.0 Simulink Toolbox yardımı ile kontrol süreci simüle edilerek, her iki yapı için birer uygulama yapılmış olup, simülasyon sonuçlan ile, bu yapıların gerçek endüstri süreçlerinde kullanılabileceği kanıtlanmıştır 2001, 57 sayfa