Ankara kenti bulvarlarında yapılan bitkisel düzenleme çalışmaları ve sonuçları üzerine bir araştırma
A Research on the arragements and impact of plants as landscape elements on the boulevard in Ankara
  1. Tez No: 104511
  2. Yazar: UMUT PEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: urban spaces, boulevard, boulevard trees, street trees, Ankara
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA KENTİ BULVARLARINDA YAPILAN BİTKİSEL DÜZENLEME ÇALIŞMALARI ve SONUÇLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Umut PEKİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nizamettin KOÇ Kent insanının buluşma ve gezinti mekanları olarak bulvarlar, kentsel mekanın vazgeçilmez öğeleridir. Bu nedenle bitkilerin de en yararlı olduğu mekanlar şüphesiz bulvar güzergahlarıdır. Bulvarlardaki bitkilerin kentsel çevreye birçok katkıları vardır. Ancak günümüzde yoğun çevre baskıları, varolan bitkilerin sağlıklarım yitirmelerine neden olmaktadır. Kentlerin zor koşullarında bulvar ağaçlarının kendilerinden beklenen yarar ya da işlevleri yerine getirebilmeleri için, gerek tasarım ve uygulama, gerekse bakım ve koruma aşamalarında uyulması gereken ilkeler bulunmaktadır. Bu çalışmada, Ankara kenti bulvarlarında yapılan ağaçlandırma çalışmaları incelenmiş, karşılaşılan sorunlar ve buna ilişkin olarak peyzaj mimarlığı açısından alınması gerekli önlemler vurgulanmıştır. 2001, 156 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Kentsel mekan, bulvar, bulvar ağaçlan, street trees. Ankara.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON THE ARRANGEMENTS AND IMPACTS OF PLANTS AS LANDSCAPE ELEMENTS ON THE BOULEVARDS IN ANKARA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Nizamettin KOÇ Boulevards, as being a meeting and outing places, are inseperable elements of our daily lives in cities. Consequently, boulevards become the most important locations for plants where they would be at the closest distance and useful point for city people. Those plants at the boulevards have a great effect to the city' environments. Unfortunately today, due to heavy city pollutions, these plants are no longer as“green ”as before. There are certain fundamental principles both at the stages of design and application, and stages of maintenance and protection in order those boulevard trees to fulfill their expected purposes within that harsh environmental conditions of cities. In this study, planting efforts and related problems in the boulevards of Ankara have been examined. Further, necessary precautions in respect to landscape architectural have been discussed. 2001, 156 page