Ankara kenti yeşil alanlarından bakım sorunları
Maintenance problems in the green areas of city of Ankara
  1. Tez No: 5794
  2. Yazar: OKTAN NALBANTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERTUĞRUL YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Açık alan, Yeşil alan, Bakım
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
11 ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ANKARA KENTİ YEŞİL ALANLARINDA BAKIM SORUNLARI Oktan NALBANTO?LU Ankara üniversitesi Pen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Murat Ertuğrul YAZGAN 19 88 Sayfa: 184 Jüri ij Prof. Dr. Güngör UZUN Doç »Dr» Murat Ertuğrul YAZGAN Doç »Dr, Yalçın MEMLÛK Günümüzde nüfus yoğunluğunun en hızlı şekilde ar tış gösterdiği kesim kentlerimizdir. Ekonomik nedenlerle kentlerimize göç eden halk bir takım kentleşme problemle rini de beraberinde getirmektedir. Bu problemlerin en önem lilerinden birisi ise göç eden kişilere yaşamlarını sürdü recekleri yerleşim olanağının sağlanmasıdır» Bu amaçla kent lerimiz ellerinde bulundurdukları sınırlı sayıdaki boş ve yeşil alanları her geçen gün kaybetmekte ve tam anlamıyla beton yığını haline dönüşmektedirler. Teze konu olan Ankara kenti de başkent olması se bebiyle bu tür olumsuzlukların en çok hissedildiği kentle rimizden birisidir. Bu nedenle ana amaç şu anda mevcut açık ve yeşil alanların en iyi şekilde geliştirilip muha fazasının yapılmasıdır.Ill Ankara kenti yeşil alanlarının tasarımından tesi sine ve tesisinden muhafazasına kadar mevcut problemleri ve çözümleri konusunda bir kaynak oluşturması amaçlanan bu çalışmada yeşil alanlardaki mevcut problemler ayrıntılı şe kilde ortaya konmuş ^ bu problemlerin nedenleri ve çözümle ri hakkındaki düşünceler belirtilmiştir. Yeşil alanların ve özellikle yeşil alanların ana elemanını oluşturan bit kisel materyalin optimum şekilde planlanıp, bakımının ya pılması konusunda peyzaj mimarlarının rolü açık bir şekil de anlatılmaya çalışılmış ve Peyzaj Mimarlarının bu konu da karşılaştıkları problemlerden bahsedilmiştir»
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Masters Thesis MAINTENANCE PROBLEMS IN THE GREEN AREAS OF CITY OF ANKARA Oktan NALBANTO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Councellor: Assoc, Professor Murat Ertuğrul YAZGAN 19 88, Page : 184 Jury : Assoc. Professor Murat Ertuğrul YAZGAN Professor Güngör UZUN Assoc «Professor Yalcxn MEMLÛK Today the population density increases most rapidly in cities. The people who moved to cities due to economic reasons brings together somewhat urbanization problems. One of the most important problem is that to provide boarding possibilities for the people moved. For this reason, the cities have been losing the available stray and green areas day by day and transferring as a completely concrete mass. City of Ankara which is the subject of this thesis is one of the cities where these kind of irregularities are felt most due to being the capital. For this reason, the main goal is that presently available open and green fields should be developed and preserved in the best way. This study is considered to form a source in the subject of the available problems and solutions for design,V establishment and preservation of the green areas of Anka ra City. The available problems in the green areas are revealed in detail and the opinions about the reasons and solutions of the problems are defined. The role of the landscape architects are explained in the subject of plan ning and optimum maintenance of the green areas and in particular the vegetal material formed the main element of the green areas and the problems encountered by lands cape architects are discussed " KEK WORDS.: Open areas, Green areas, Maintenance