Terbutryn, linuron ve chlorsulfuron herbisitlerinin toprakta nitrifikasyon ve azot mineralizasyonu üzerine etkisi
The, Effects of terbutryn, linuron and chlorsulfuron herbicides's on nitrification and nitrogen mineralization in soil
  1. Tez No: 104538
  2. Yazar: SELMA BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrification, nitrogen mineralization, terbutryn, linuron, chlorsulfuron
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TERBUTRYN, LİNURON VE CHLORSULFURON HERBİSİTLERİNİN TOPRAKTA NİTRİFİKASYON VE AZOT MİNERALİZASYONU ÜZERİNE ETKİSİ Selma BAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Sadık USTA Terbutryn, Linuron ve Chlorsulfuron herbisitlerinin toprakta doğal azot mineralizasyonu ve nitrifikasyona etkisi ile üre gübresinin topraktaki hidrolizi ve nitrifikasyonuna etkisi araştırılmıştır. A. Ü. Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği, Kule serisinden alınan toprakta tesadüf parsellleri deneme desenine göre inkübasyort denemesi kurulmuştur. Herbisit uygulamalarında üreteci firmalarca önerilen doz (Linuron 200ml/da, terbutryn 250ml/da ve chlorsulfuron I gr/da) ve iki kat dozu seçilmiştir. Herbisitlerin azotlu gübreye etkisini belirlemek için ise toprakların bir kısmına 100 ppm üre- N ile beraber herbisit dozları uygulanmıştır. Denemenin 7.ve 14. günlerde, l.,2.,3. ve ö.aylarda NH4-N, NO.ı-N ve Min-N belirlemeleri yapılmıştır. Herbisit çeşitlerinin etkinlikleri 6 aylık süreç içerisinde karşılaştırmalı olarak izlenmiştir. Terbutryn 'in normal ve iki kat dozu inkübasyonun ikinci ayından itibaren nitrifikasyon ve azot mineralizasyonu, Linuron'un normal ve iki kat dozu nitrifikasyonu yine 2.aydan itibaren arttırmıştır. Linuron'un iki kat dozu azot mineralizasyonunu inkübasyon süresince arttırmışken, normal doz ikinci aydan itibaren arrtırmıştır.ChlorsuIfuron'un uygulamalarınitrifikasyonu genel olarak engellemiştir. İki kat doz uygulaması inkübasyon denemesinin başlarında ve ö.ayda azaltmıştır. Herbisitler'in; üre gübresinin topraktaki hidrolizi ve nitrifîkasyonuna etki genel olarak engelleyici yönde bulunmuştur. Terbutryn hariç diğerlerinde engelleme doz artışına paralel bulunmuştur. 200l,Sa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF TERBUTRYN, LINURON CHLORSULFURON HFRBİCİDES'S ON NİTRİFİCATİON AND NITROGEN MİNERALİZATİON İNSOİL Selma BAŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departman of Soil Science Supervision Prof. Dr. Sadık USTA The effects of Terbutryn, Linuron and Chiorsulfuron herbicides's on natural nitrogen mineralization and nitrification in soil with the effecets of urea manure's hydrolysis and nitrification in soil were evaluated. Incubation experiment was planed according to rondom parcels design experiment in the soil which was taken from Kule series of Kenan Evren Research and Training Farm Ankara University Agricultural Faculty. In application of herbicide; doses which are suggested by producer firms (Linuron 200 ml/da. Terbutryn 250 ml/da and Chiorsulfuron 1 gr/da) and doubled layer of these doses were selected. 100 ppm N- ilrea with those herbicides's doses added to some soil for to determine effects of herbicides's nitrogen manure In soil sample NHj-N, N03-N ve Min-N were determined in 7th., 14th days and l'\. 2'1'.. 3th and 61'1 mounths of experiment. Activities of herbicide kinds were observed in 6 mounth by comparing to each other. Both normal and doubled layer doses of Terbutryn and Linuron have increased nitrification since 2th mounth of incubation. In addition to this Terbutryn have increased same doses of nitrogen mineralization since 2"' mounth of incubation too.Terbutryn have increased same doses of nitrogen mineralization since 2th niounth of incubation too. ng -jlTi Doubled layer doses of Linuron increased nitrogen mineralization durin incubation where as normal dose increased nitrogen mineralization since 2 mountli of experiment. Applications of Chlorsulfuron inhibit nitrification most of the time. Applications of doubled layer dose of Chlorsulfuron also decreased nitrification at begining of incubation and at 6lh mounth of experiment of incubation. Effect of herbicides was found as inhibition to urea manure on hydrolysis and nitrification in soil. Block was found parallel to increasing dose at all herbicides except from terbutryn. 2001. Pase:87